Eveniment

22 ianuarie 2021 – Paharul cu visuri III. Recomandările lui Cătălin Păduraru - VINARIUM

22 ianuarie 2021 – Paharul cu visuri III....

Autor: Catalin Paduraru

21.01.2021, 18:00 588

Cuvintele se golesc de sens. M-am gândit că pentru un puşti din epoca digitală, „cerneala simpatică” poate însemna, cel mult, o cerneală de o culoare drăguţă, ceva la modă.

Mă înspăimântă faptul că, de fapt, regulile societăţii încep să fie scrise cu o astfel de cerneală.

Contractul social are paragrafe din ce în ce mai multe şi mai extinse, scrise cu cerneală simpatică.

Mai îmbrânciţi, mai sudălmiţi, noi, ăştia care am apucat să scriem cu stiloul, înfruntând priviri încrâncenate, mai punem foaia deasupra lămpii să vedem... tot scrisul. Ne place sau nu, suntem toleraţi din raţiuni statistice. Nu mai suntem – pe multe planuri – main target.

Frică mi-e că puştanii vor semna (la vremea semnăturilor) aşa, candizi, peste învoieli întocmite cu cerneala asta (a naibii de) simpatică... Şi nu va fi vina lor.

Iertaţi-mă. Un excurs pesimist. Să ne-nveselim puţin. Iată, trei vinuri pe care, le-aţi putea degusta săptămâna viitoare.

 

1. Crama Ceptura, Dominum Cervi – Chardonnay & Fetească Regală

2. Crama Avincis, Cuvée Alexis Rose – Merlot & Cabernet Sauvignon 2019

3. Cramele Recaş, Conacul Ambrozy- Sauvignon Blanc late harvest 2018

1. Crama Ceptura, Dominum Cervi – Chardonnay & Fetească Regală

Crama Ceptura este parte a grupului Purcari Wineries, grup care deţine pe lângă această cramă din Dealu Mare şi nava amiral Purcari şi Bostavan şi producătorul de divinuri Bardar.

Purcari Wineries Group este listat la Bursă din 2018 (Purcari, BVB:Wine).

Noi nu degustăm acţiuni la bursă (deşi am putea avea câteva în portofoliu), aşa că… să trecem la vin.

Cupajul este unul inspirat, cele două soiuri se completeză perfect, oferindu-ne un vin alb bun pentru această perioadă.

Mirosul, între flori de câmp şi orangerie, ne însoţeşte şi în etapa gustativă unde floralul vine ca infuzie de floră spontană uscată de pajişte montană, iar citricele au şi un contrapunct de migdale sau de coajă de portocală trecută prin răzătoarea fină.

Cel mai mult îmi place că e un vin plin, cu un parcurs „în forţă”, dar care lasă loc de bună ziua următorului pahar – prin notele exotic-tonice din final... care e lung.

Sigur că se asociază multor feluri de mâncare, dar, într-o seară liniştită, după o zi grea, m-aş bucura de el, aşa simplu, cu gândurile aruncate către vară.

Pe www.winemag.ro , îl găsiţi aici.

2. Crama Avincis, Cuvée Alexis Rose – Merlot & Cabernet Sauvignon 2019

Un rosé în plină iarnă? Da, este exact ca un surâs în plina vară! (remember?!) Se confruntă două forţe în el, Cabernet-ul pare mai-mai să învingă, dar, în final, împreună cu Merlot... totu-i vis şi armonie.

Fructele sunt suave (producătorul identifică căpşune sălbatice), iar cine a mâncat vreodată fragi în pădure va fi total de acord cu mine. O petală de măceş, o atingere de bujor.

Aciditatea şi nivelul bun de alcool mai atenţionează că reveria poate fi scurtă fără ceva potrivit de mâncare. Creveţi, bresaola, scamorza afumată, piept de pui (de ţară) pe plită şi... mă opresc aici pentru că lista ar putea continua dar, deh! după sărbători cam evit oglinda...

Rosé-ul, cu siguranţă, nu face rău siluetei, iar cuvée-ul Alexis este un vin pentru toată familia, aşa că vă doresc o masă veselă cu oameni buni aproape!

Iar pentru cei care nu aţi vizitat – încă - moderna cramă Avincis, programaţi-vă cât mai curând o excursie enoturistică la Dobruşa. Vorbim, după!

Pe www.vinmag.ro îl găsiţi aici.

3. Cramele Recaş, Conacul Ambrozy- Sauvignon Blanc late harvest 2018

Să nu cădeţi în păcatul de a refuza „din principiu” astfel de vinuri eveniment, doar pentru că nu beţi – de obicei - vin dulce!

În primul rând v-aţi refuza statutul de privilegiat.

Astfel de vinuri sunt rare. Riscurile naturale, costurile şi o echilibristică oenologică (bazată pe ştiinţă şi condiţii tehnologice impecabile) nu pot fi gestionate de orice cramă.

Apoi, acest „late harvest”… Păi, până la urmă, oricine ar putea lăsa strugurii pentru o culegere târzie.

Ideea e să nu fie… prea târzie, să nu se instaleze boli, dăunători, mucegaiuri nedorite, să nu dispară aciditatea ş.a.m.d. Cu alte cuvinte, Sauvignon Blanc Ambrozy de la Recaş face  parte din categoria „capodopere”.

Mâna Maicii Domnului, iasomie, miere de salcâm şi pere coapte - în miros. Ba, chiar şi câteva note balsamice (santal, lemn de cedru).

Palatul este copleşit de arome care-şi fac loc după atacul iniţial de aciditate: strugure în termenii ideali, ghimbir, scorţişoară, lemon brȗlée, vanilie, ceară, rozmarin, caramel.

Ce experienţă...

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

                                              

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO