Eveniment

23 aprilie 2021 – Paharul cu… visuri: Un succes clădit cu Parteneri buni. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

23.04.2021, 17:34 359

Anul trecut, în 2020, România găzduia singurul concurs care s-a ţinut în pandemie – la data programată - şi primul care a reuşit să facă funcţională o formulă mixtă off şi online.

Trei Parteneri au fost factorii–cheie în această construcţie reuşită şi inedită.

Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice pentru Siguranţa Alimentară, de pe lângă Politehnica Bucureşti (mulţumesc conducerii, profesorului Oprea şi profesorului Ficai), FAN Courier (mulţumesc, Felix Pătrăşcanu) – care a reuşit să lege în aşa fel firele externe, încât coletele cu mostre au ajuns în timp record peste tot în Europa.

Juraţii au primit, la usă, câte 150 de probe/mostre în perfectă stare. La Londra (unde aveam ceva emoţii) au ajuns în 48 de ore. La Budapesta, Paris, în 24!

Al treilea Partener, cel care a suportat alături de noi, organizatorii, emoţiile întâietăţii mondiale, a fost Stage Expert. Aici s-a organizat un studio unde s-au conectat şi s-au văzut pe un ecran gigant cei 36 de juraţi internaţionali.

În 2021 VINARIUM mizează din nou pe toţi partenerii...

Îmi permit să vă rog: urmărţi vinurile premiate la acestă competiţie internaţională coordonată din România „VINARIUM – În semn de preţuire”!

 

1. Cantine di Marzo – Greco di Tufo 2019, Italia

2. Künstler – Riesling Rheingau 2019, Germania

3. Vitis Metamorfosis, Folklore, Ursul - Cabernet Sauvignon 2016

 
 

1. Cantine di Marzo – Greco di Tufo 2019, Italia

Exact în această perioadă natura ne dăruieşte cele mai vii parfumuri. Există o oscilaţie care emoţionează între floral şi... verde. Cu mirosul nostru mai detectăm lupta dintre anotimpuri, simţim, cumva olfactiv, temperaturile!

Vinurile care împrumută ceva din toate astea mie îmi fac mare plăcere. De aceea vă recomand acest Greco di Tufo. Florile de măr se combină cu citricele şi se aşează peste o mineralitate incitantă, scoasă în evidenţă de aciditatea peste medie.

Să udăm o scrumbie cu vinul celor de la Cantine di Marzo? Da, dar vă asigur (şi chiar nu e şablon) că „merge uns” cu peşte uscat, cu raci, cu caras prăjit (mămăliguţă+mujdei), cu anşoa puse pe feliuţe de pâine cu unt şi capere.

Dacă Parmafood tot l-a adus în România şi-l avem la îndemână, de ce ne-am refuza experienţa?!

Pe www.parmashop.ro îl găsiţi aici.

Info despre Greco di Tufo – aici.

 
 

2. Künstler – Riesling Rheingau 2019, Germania

Dacă am reconstitui „nasul” şi gustul acestui vin ar trebui să amestecăm o linguriţă de miere de coriandru, două felii de grape cu coaja verde, jumătate de felie de ananas, nişte flori de salcâm, piper, coriandru, răşină de brad, cireşe albe confiate, câteva picături de lămâi siciliene (nu că n-ar merge şi cele din Amalfi), anason, o bucăţică de bergamotă, o rămurică de rozmarin... şi ne oprim. Pentru că n-aş şti ce să pun în combinaţie pentru a capta Trimetril dihidronaftalină! (adică, nota specifică pentru Riesling - de cremene şi petrol, căutată de fani, contrariantă pentru începători).

Aşa că, decât să teoretizăm, mai bine un vin bun să degustăm!

S-o potrivi, conform obiceiului nemţesc, la sparanghel, dar eu vă provoc să gătiţi napi cu chimen şi mărar (aruncat din beşug după ce scoateţi napii din cuptor). Dacă alăturaţi carne sau brânză iute, nici nu mai contează. S-aveţi poftă!

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

Despre Riesling, aici.

 
 

3. Vitis Metamorfosis, Folklore, Ursul - Cabernet Sauvignon 2016

În speranţa că Aeroportul Otopeni (Henri Coandă) va deveni cât mai curând un loc prin care să trecem cu frecvenţa obişnuită din anii trecuţi, vă semnalez un vin care aşteaptă la raft, în zona „plecări internaţionale”.

Un Cabernet Sauvignon matur, bine clădit, bogat în note de cireşe negre, mure, struguri uscaţi, scorţisoară, tabac. Taninurile nu sunt neglijabile ca prezenţă, dar doar subliniază mesajul soiului...

Etichetarea este una care face vinul să poată fi oferit cadou oriunde în lume. Poveştile despre credinţele precreştine din spaţiul pe care îl ocupăm noi astăzi fascinează.

La fel va face şi vinul nostru.

Cred că am uitat să spun de tuşele de pin, eucalipt, santal, vanilie, cafea...

Normal. Sunt la al treilea pahar!

Pe Emag îl găsiţi aici.

 
 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, următiţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO