Eveniment

26 martie 2021 – Paharul cu… visuri: Noroc! Nu doar noroc. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

26.03.2021, 12:09 812

Sunt un norocos. „Văd” multe vinuri înainte de a fi puse în sticle. Le „cunosc” când vin la concurs abia îmbuteliate, timide. Unele nu au încă nici etichetele definitive. Pentru unele dintre ele, VINARIUM este prima confirmare a calităţii. Primesc spre degustare vinuri de la crame noi, care nici nu şi-au urcat firma pe frontispiciu.

Sunt norocos că pot evalua vinuri din serii scurte, ediţii speciale, cupaje pentru „private label”.

Când sunt ocupat cu redactarea articolului săptămânal pentru Ziarul Financiar şi absentez din bucla mea socială (să ştiţi că deadline-ul - termenul limită de predare a articolului - este un fel de picătura chinezească), prietenii mă tot întreabă de ce continui să fac asta.

Oricât ar părea de lozincard răspunsul meu, nu am nici un motiv să-l cenzurez: îmi doresc să fac ceva astfel încât şi Dvs., băutorii acestui „pahar cu visuri”, să fiţi la fel de norocoşi.

...şi, ştiu că, fie şi în parte, reuşesc. Iată că „Noroc!” nu e doar... noroc...

 

1. Crama Dradara – Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc 2018

2. Domeniile Panciu, Gran Riserva – Cabernet Sauvignon

3. Legendary Dracula, Royal Blood Cuvee – Cabernet Sauvignon, Shiraz şi Fetească Neagră

 

1. Crama Dradara – Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc 2018

Tot din categoria „noroc” intră şi întâmplarea de a fi fost sunat de Cosmin Reaboi (winemaker) care îmi propunea să degust nişte vinuri de la o cramă despre care nu ştiam prea multe. Dradara. Din Miniş. Cum să nu?! - zic. Acum să vă explic între ce poli ai degustării mă aflu.

La început, o probă de Fetească Regală 2020 m-a uimit până la a-mi modifica teritoriul de evaluare senzorială. Genială – în manieră modernă. Nici nu ştiu dacă e pe piaţă (l.e. – vinul va fi disponibil din luna mai 2021). Apoi, vinul de astăzi - Fetească Regală, Muscat Ottonel & Sauvignon Blanc - un alb din 2018 care, chiar dacă nu e atât de sincronizat cu noile tendinţe, m-a „tuşat” din două motive. Primul –„verticalitatea” nemişcată după 30 de lui de la recoltă/vinificare.

Al doilea - farmecul unui stil care, deşi nu e neapărat „în trend”, ar trebui conservat, tezaurizat, pentru că face parte din moştenirea noastră cea bună.

Componenta aromatică de la cele trei soiuri este o structură de tip Eiffel – greutate dar şi supleţe şi înălţime. Avem ghimbir, o pală de cidru, gutui, plăcute înţepături acide şi condimente.

Cred că dacă aş fi avut o scrumbie grăsuţă o aruncam, pe loc, pe plita încinsă… Ei, mai avem puţin până la sezonul scrumbiei, dar vinul trebuie procurat dinainte.

În luna aprilie va fi funcţional site-ul producătorului www.cramadradara.ro.

Până atunci puteţi face comandă telefonică la contactul de pe site sau puteţi accesa magazinul online www.methexis-store.ro, unde link-ul către acest vin este aici.  

 

2. Domeniile Panciu, Gran Riserva – Cabernet Sauvignon

Buuuun, Domeniile Panciu nu sunt o apariţie meteorică. Crama are ani buni de confirmări şi reconfirmări. A luptat cu o erodare a numelui de Panciu venită din primele decade ale democraţiei, erodare de care nu se face vinovată (Domeniile Panciu este o entitate care nu „moşteneşte” nimic din epoca comunistă) şi a reuşit să impună în piaţă – sub semnătura lui Sorin Macoviciuc - câteva spumante exemplare, relevând adevăratul potenţial al zonei combinat cu tehnologia de ultimă oră.

În categoria vinurilor liniştite, mai ales în „partiţia” vinuri roşii, concurenţa din partea cramelor consacrate în „premium red” e mare. Mai mult, primii campioni au impus şi un registru al reperelor de gust care fac ca publicul  să recepteze vinul roşu premium în cheia dată de aceştia.

Aşa că lansarea unui vin fără „bold” şi care e puţin „italic” poate surprinde. Vinul este aşezat, puternic, bine îmbrăcat, cu taninuri moi, rotund şi, cumva, blând. Adică, o sumă de însuşiri care luate în perechi par să fie antagonice.

Dar iată că, în ansamblu (prin cele 60% Cabernet Sauvignon 2016, 20% Cabernet Sauvignon 2015 şi 20% Cabernet Sauvignon 2017) fac un vin special.

Pentru cei cărora friptura de căprioară cu dulceaţă le este un fel preferat. Pentru cei care vor să pună pe masă un vin plăcut şi invitatelor şi seniorilor şi tinerei generaţii.

A, mai e ceva! Lângă cramă se află Domeniile Panciu Winery & Resort (hotel, restaurant, bar, piscină, biciclete, teren tenis de câmp, tenis de masă, biliard, saună).

Pe site-ul cramei www.domeniilepanciu.ro îl găsiţi aici.

3. Legendary Dracula, Royal Blood Cuvée – Cabernet Sauvignon, Shiraz şi Fetească Neagră

Trebuie să recunosc, acum câţiva ani, am trecut cam în fugă pe lângă vinurile din proiectul Legendary Dracula, aflate, la acel moment, exclusiv în Aeroportul Henry Coandă.

Noroc că echipa de consultanţi de acolo, fete şi băieţi dotaţi cu atributele cunoaşterii tiparelor de gândire şi cu răbdare faţă de cei care nu au... răbdare, m-au convins să degust vinurile. Să înţeleg că nu e un proiect ieftin de marketing şi că vinarii care-şi pun vinurile la „bătaie” sunt dintre cei mai de încredere de la noi, performeri ai domeniului.

Da, Dracula vinde. Şi e bine că e (şi) aşa. Când cineva ia o sticlă de vin din aeroport, o ia cel mai adesea pentru a o face cadou. Cadou pe care urmează să-l primească – aproape sigur - un străin (invitat în acest fel să cunoască România) sau un român care n-a mai fost de ceva vreme pe acasă. Când, sub o etichetă Legendary Dracula (realizată impecabil) ai, de pildă, un vin făcut de Aurelia Vişinescu, împlinirea dorinţei de a face o bucurie – motivaţie justificată a cumpărătorului - este garantată.

Ce avem noi aici?!! Un vin corpolent, bine structurat, multe mirodenii şi „the guest star”: Feteasca Neagră.

Un vin gândit pentru a fi bine primit oriunde în lume.

Astăzi, din păcate, ne întâlnim cu Aeroportul Internaţional al Bucureştiului, mai rar decât în alţi ani.

Adaptându-se situaţiei, din fericire, creatorii proiectului, au pus vinurile şi pe www.king.roaici.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, sezonul al doilea al emisiunii „Fraţi de Viţă” de pe TVR2 a început! Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO