Eveniment

3 mld. euro raman la negru pe pietele de tigari, bauturi, carne si panificatie

3 mld. euro raman la negru pe pietele de tigari, bauturi, carne si panificatie
10.01.2010, 23:10 34

Producatorii estimeaza ca piata neagra neaccizata de tigarete,carne si mezeluri, panificatie si bauturi alcoolice aduce anualpierderi la bugetul de stat de peste 2,5 mld. euro.

Cele mai mari piete care genereaza pierderi la bugetul dinevaziune fiscala sunt mezelurile si carnea, tigarile, moraritul sipanificatia, pe care se realizeaza anual vanzari la negru de peste3-4 mld. euro, potrivit estimarilor producatorilor.

"Daca in termeni de volum, piata ilicita a insemnat 8,5 miliardede tigarete in 2009 si a produs o pierdere de accize de mai mult de500 de milioane de euro la bugetul de stat, in conditiile actualeestimam ca in 2010, piata ilicita va ajunge la 30% din consumultotal, producand o pierdere la bugetul de stat de aproape unmiliard de euro", spune Adrian Popa, Corporate & RegulatoryAffairs Director al BAT.

Circa 80% din vanzarile de peste 2 mld. euro realizate anultrecut de cei mai mari trei producatori de profil - BAT, PhilipMorris si JTI - s-a dus la bugetul de stat sub forma de accize siTVA. Vanzarile de produse de contrabanda pot fi estimate la peste800 mil. euro.

Patronatele estimeaza ca 50-60% din piata carnii si amezelurilor este piata neagra. "Noi estimam piata neagra a carniisi a mezelurilor la 2-3 mld. euro. Cel mai mult se eludeaza plataTVA-ului si a impozitelor fiscale", a afirmat Sorin Minea,presedintele Romalimenta.

Daca ar fi scoasa la lumina, incasarile la stat din TVA ar puteacreste cu pana la 570 mil. euro.

La cereale, piata neagra reprezinta intre 60% si 70% din totalsi se intensifica in perioada campaniei de recoltare.

"O eliminare a «firmelor fantoma», care cumpara cereale fara TVAdirect de la fermieri, dar care le vand mai scump altor comerciantisi in porturi, incasandu-si TVA-ul, ar aduce statului aproximativun miliard de euro", a declarat Aurel Popescu, presedinteleFederatiei Patronale Romalimenta.

In ceea ce priveste bauturile alcoolice tari, precum vodca,brandy-ul sau ginul, care sunt accizate, piata neagra este estimatala 80-90% din consum, potrivit producatorilor. In conditiile incare valoarea pietei legale este estimata la peste 50 mil. euro,vanzarile la negru pot fi estimate la peste 250 mil. euro, iarTVA-ul neincasat la aproape 50 mil. euro.

Producatorii: Majorarea taxelor duce la explozia pieteinegre

In ultimul an, acciza la tigari a crescut in trei randuri,ajungand in ianuarie la valoarea de 74 de euro pe mia de unitati,fata de 50 de euro la inceputul lui 2009. Pretul tigarilor s-adublat in 2009, cea mai abrupta scumpire a unui produs dinindustria FMCG (bunuri de larg consum).

"Experienta altor tari europene ne-a aratat ca o crestere bruscaa accizei a dus la o explozie a comertului ilicit cu consecintedramatice asupra incasarilor bugetare si a cresterii economieinegre", a spus Andrei Vasilescu, Corporate Affairs Director laPhilip Morris Romania & Bulgaria.

Circa jumatate din banii pe care un consumator ii scoate dinbuzunar pentru a cumpara un litru de carburant se duc la bugetul destat, aproximativ o treime fiind doar sub forma de accize. Deexemplu, in prima zi a acestui an, un litru de benzina costa instatiile Petrom 3,98 de lei. Din acest pret, 1,42 lei insemnauvaloarea accizei, adica mai bine de 35% din pretul platit deconsumator la pompa.

Incasarile din accizele aferente carburantilor auto sunt decirca 2 mld. euro. Potrivit ultimelor estimari existente, piataneagra a carburantilor s-ar ridica la circa 10-15%, ceea ceinseamna ca doar din accizarea acestui segment, bugetul de stat armai castiga circa 200 de mil. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO