Eveniment

300 de români şi maghiari au comemorat împreună victimele de la Clubul Colectiv

300 de români şi maghiari au comemorat împreună...

Autor: Adina Oşan, Daniela Mezey

03.11.2015, 23:15 261

Pe platoul din faţa Palatului Administrativ din centrul oraşului Miercurea Ciuc s-au adunat părinţi tineri cu copii, bătrâni, adolescenţi împietriţi la gândul că au fost în cluburile din Capitală, unii chiar la Colectiv.

Cu toţii au aprins câte o lumânare, s-au închinat şi au spus "Dumnezeu să îi ierte", în română, pentru cei 32 de tineri decedaţi.

"Umanitatea şi solidaritatea nu au etnie, solidaritatea vine din iubire şi din faptul că suntem oameni şi trăim pe aceeaşi planetă. Nu trebuie să stabilim bariere, că unul este român, altul maghiar sau altul ţigan sau evreu. Suntem cu sufletul alături de cei care suferă acum şi vrem să le dăm putere şi să le transmitem iubire, cât mai multă", a spus Baricz László, unul dintre tinerii maghiari participanţi la comemorare.

Cu chipuri triste, oamenii au criticat "sistemul nenorocit" şi "fuga după bani", fără ca "cineva să se gândească, preţ de câteva minute, la consecinţe".

"De fapt, trebuie să învăţăm să trăim, fiindcă de murit, murim o singură dată şi nu vom şti cum, când şi de ce se va întâmpla. Noi trebuie să decidem cum trăim, dacă ştim să vieţuim frumos şi dacă ştim să fim solidari unii cu ceilalţi. Este ultimul nostru gest de solidaritate faţă de cei care au pierit în topirea incendiară a trupului şi a sufletului, doar că sufletele lor continuă să dăinuie, deşi ei au încetat să ne mai fie alături", a spus unul dintre românii veniţi să aducă un omagiu victimelor incendiului.

"Să dea Dumnezeu să fie o trezire a societăţii din România, ca să pună capăt mersului de până acum al lucrurilor, pentru tineretul acesta, pentru că merită acest sacrificiu, ca în 1989. Aceştia au căzut pradă indolenţei, nemerniciei, fugii după profit", a adăugat un pensionar.

Comemorarea de marţi seară, de la Miercurea Ciuc, a fost prima reuniune solidară a românilor şi maghiarilor din oraş, la care aceştia au participat din proprie iniţiativă, ei mobilizându-se pe reţelele de socializare.

Tot marţi, Adrian Rugină a fost înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul din comuna Corbu, în satul bunicilor săi din judeţul Harghita.

Adrian Rugină, care era toboşar al trupei Bucium, a murit la vârsta de 38 de ani, în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.

Originar din Piatra Neamţ, Adrian Rugină, care a fost şi membru al trupei Teuton, a ieşit printre primii din Colectiv după izbucnirea incendiului, însă s-a întors în club pentru a salva alte persoane, potrivit relatărilor de pe contul său de Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler lui Adrian Rugină şi lui Claudiu Petre, "în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la clubul «Colectiv» din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem".

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniţi în incendiu sunt încă internaţi în spitalele din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO