Eveniment

4 miliarde de euro, businessul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni

4 miliarde de euro, businessul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni
08.06.2010, 23:46 145

Afacerile cumulate ale firmelor care au intrat in insolventa inprimele patru luni ale anului cumuleaza in total 4 mld. euro, adica1,5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Romania in2008.

In perioada ianuarie - aprilie 5.725 de firme care aveauimpreuna peste 100.000 de angajati au intrat in insolventa,potrivit Mediafax, pe baza datelor de la Oficiul National alRegistrului Comertului (ONRC). Dintre acestea, aproape treisferturi (74%) sunt microintreprinderile, care au mai putin de nouaangajati.

"Un procent de 95% din companiile mici au sanse mici sa sereorganizeze cu succes, pentru ca sunt situatii in care insolventaa fost ceruta de creditori si uneori nici nu ii mai gasim peadministratori. Numai 5% dintre acestia inteleg ca pot sa-sicontinue activitatea si accepta conditiile de restructurare",sustine Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de InsolventaTransilvania, responsabila cu reorganizarea retelei de magazine deincaltaminte Leonardo, dupa intrarea companiei in insolventa anultrecut. In 2009, peste 20.000 de firme locale au intrat ininsolventa.

"Am cerut insolventa din mai multe motive, a scazut productia siam pierdut din clienti. Nu stim inca daca ne vom putea reorganizapentru a supravietui, e prea devreme sa ne pronuntam", spuneAlexandrina Petrec, contabilul producatorului de mobilier Nemo PalDesign din Alba Iulia. Compania avea in 2008 afaceri de 400.000 deeuro si 21 de angajati, iar in prezent mai are10 salariati. Unnumar de 42 de companii mari, cu peste 250 de angajati, au intratin incapacitate de plata in primele patru luni ale anului, careaveau afaceri cumulate de 727 mil. euro si peste 45.700 deangajati. Recent, unul dintre cei mai importanti retaileri de cartede pe piata locala, Diverta, alaturi de librariile Humanitas siCarturesti, a cerut insolventa, desi a luat o serie de masuri dereducere de costuri inca de anul trecut: a concediat 40% dinangajati, a scazut salariile cu 45% si a renegociat chiriile.

"Diverta este un brand care nu trebuie sa dispara de pe piata siconsideram ca are toate sansele sa treaca cu bine procesul derestructurare. Nu ne-am gandit pana acum la faliment", spune AmaliaBuliga, CEO-ul Diverta.

O alta companie mare care a intrat in primele luni ale anului ininsolventa este firma bihoreana cu activitati in domeniullucrarilor de constructii a drumurilor si autostrazilor ConstructMod, cu afaceri de 17 mil. euro in 2008 si cu un profit de peste480.000 de euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului deFinante.

"Avem sanse de reorganizare in sensul in care vor avea succesdiscutiile privind preluarea companiei de o alta companie maimare", spun reprezentantii companiei, fara a oferi alte detalii.Construct Mod avea 350 de salariati in 2008. Si compania CapaInstal din Alba, cu activitati in domeniul captarii, tratarii sidistributiei apei, a cerut deschiderea procedurii de insolventa inluna aprilie. Compania avea 228 de angajati in 2008 si o cifra deafaceri neta de 2,6 mil. euro si pierderi de 2.800 de euro.

Majoritatea companiilor (peste 40%) care au cerut insolventaanul acesta activeaza in sectorul comertului, iar restul inindustria prelucratoare sau in constructii. Numarul insolventelorva fi mai mare anul acesta decat anul trecut, spun specialistii,iar o stabilizare va avea loc abia din 2011.

Avicola lui Becali, in insolventa

Producatorul de carne de pasare Avicola Iasi (AVIM), controlatde omul afaceri George Becali, a intrat in insolventa, a anuntatieri compania printr-un comunicat transmis Bursei de ValoriBucuresti. In dosar sunt inregistrate cererile a opt creditori,persoane fizice si juridice. Cele mai recente date financiare suntpublicate de Avicola pentru primele noua luni din 2009, perioada incare veniturile totale ale firmei s-au redus cu o treime, de la71,71 mil. lei la 47,81 mil. lei, iar cheltuielile au scazut cu odinamica apropiata, de la 69,66 mil. lei la 47,29 mil. lei.Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO