Eveniment

400.000 de români au ales serviciile medicale private

400.000 de români au ales serviciile medicale private
22.11.2010, 23:59 140

Pornită de la zero în urmă cu zece ani, piaţa serviciilormedicale private -adică încasările clinicilor şi spitalelor private- se ridică anual la 400 milioane de euro, adică circa 10% dincheltuielile totale de circa 4 miliarde de euro ale sistemuluipublic de sănătate din România. Datele arată că circa 400.000 deromâni plătesc un abonament la o clinică privată în acest moment,prin companie sau individual.

Dezvoltarea serviciilor medicale private nu va avea loc însăfără acceptarea competiţiei dintre medici, clinici, spitale şichiar case de asigurări de sănătate, este concluzia evenimentului"Radiografia sistemului de sănătate. Care este diagnosticulsistemului medical din România? Care sunt sursele de finanţare"organizat ieri de Ziarul Financiar în parteneriat cu compania deasigurări MetLife.

"Nu există oprelişti să deschidem piaţa către privat cât timpcalitatea serviciilor este asigurată. Prezenţa furnizorilor privaţieste o alternativă reală în ceea ce priveşte creşterea calităţiiserviciilor medicale", a spus Lucian Nicolae Duţă (foto - al doileadin stânga), preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate(CNAS).
Din cele 400 de milioane de euro, peste 200 mil. euro sunt plăţilecash ale pacienţilor, care dau în jur de 24 de euro pentru oconsultaţie la un medic specialist sau în jur de 1.700 de europentru o naştere.

Restul încasărilor sunt din cele 400.000 de abonamente (80 demilioane de euro) şi din decontările pe care le face Casa deSănătate pentru pacienţii care aleg să se trateze în sistemulprivat, adică 20 mil. euro pentru spitale private şi circa 100 mil.euro pentru clinici.

Evenimentul a generat discuţii aprinse atât între vorbitori, câtşi între participanţii din sală privind strategia de dezvoltare peviitor a sistemului privat faţă în faţă cu cel de stat, însă toţiau fost de acord că doar competiţia ar putea fi leacul sistemuluisanitar.

La discuţii au participat Levente Vass, consilier al ministruluisănătăţii, Lucian Duţă, preşedinte CNAS, Theodor Alexandrescu,director general al companiei de asigurări MetLife România, DragoşDamian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de MedicamenteGenerice din România, Dan Constantinescu, membru în ConsiliulComisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Sorin Mierlea, preşedinteal Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şiPromovarea Programelor şi Strategiilor din România şi DanielJurcan, director general al Institutului Român pentru Evaluare şiStrategie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO