Eveniment

44 mil. euro de la UE au intrat in februarie in conturile beneficiarilor

44 mil. euro de la UE au intrat in februarie in conturile beneficiarilor
03.03.2010, 23:10 19

Beneficiarii de fonduri europene au primit in luna februarie44,4 mil. euro din fonduri structurale, suma similara cu cea viratacu o luna inainte, cand s-au facut plati de 41 de milioane deeuro.

Acest lucru inseamna ca valoarea totala a platilor a ajuns la700 mil. euro, adica o rata de absorbtie de 8,13% din suma alocatain perioada 2007-2010 care este de 8,6 mld. euro.

Autoritatile locale si centrale, precum si autoritatile demanagement care gestioneaza fondurile europene sunt codase laatragerea banilor de la UE. Astfel, programele care au luat cei maiputini bani sunt programul pentru transport (1,87%) unde primeleplati au fost efectuate la sfarsitul anului trecut, programulpentru dezvoltarea capacitatii administrative (0,66%) si cel pentruasistenta tehnica (1,76%).

"Interesul pentru programul de dezvoltare a capacitatiiadministrative, unde, de exemplu, autoritati ale administratieipublice locale pot lua bani pentru trainingul angajatilor,certificari ISO, imbunatatirea serviciilor publice, este mai scazutdeoarece autoritatile se orienteaza catre investitii fizice, cumsunt cele in infrastructura. Asta si pentru ca beneficiarii trebuiesa cofinanteze proiectele si trebuie sa aiba in bugetele localesume alocate in acest sens, iar infrastructura este prioritara",spune Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27Ced Invest.

Din platile de 700 de milioane de euro efectuate catrebeneficiari, aproape 70%, respectiv 480 mil. euro, suntprefinantari, adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru aincepe proiectele cu fonduri comunitare. Restul de 120 de mil. euroreprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrulproiectelor.

Pe primele locuri la absorbtia de fonduri se afla programulpentru dezvoltarea regionala (13,86%), programul pentru crestereacompetitivitatii economice (10,68%), cel destinat mediului (9,70%)si cel pentru dezvoltarea resurselor umane (5,03%).

In luna februarie, din cele peste 6.900 de proiecte aprobate cuo valoare totala de peste 9 mld. euro, 70 de contracte in valoarede 300 mil. euro au primit decizia de finantare.

AFACERI DE LA ZERO