Eveniment

440.000 de salariati au disparut din economie. Urmeaza inca 500.000 de concedieri

15.03.2010, 23:08 94

Unul din zece salariati a disparut din statisticile oficialeanul trecut, numarul total al salariatilor ajungand la cel mairedus nivel din ultimii sase ani.

Daca la inceputul anului trecut in economie erau 4,8 milioane desalariati, in 12 luni numarul acestora s-a redus cu 440.000, panala 4,36 de milioane, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

O parte din acestia au ramas fara un loc de munca si aualimentat cresterea ratei somajului pana la un maxim de 8,3% inluna februarie a acestui an, in timp ce altii au renuntat lacontractele de munca si au incheiat cu angajatorii contracte precumcele pe persoana fizica autorizata, pentru care contributiile suntmai scazute.

Cea mai mare parte a concedierilor au provenit din mediulprivat. "Pentru anul acesta am estimat alte 500.000 de concedieri,dar cred ca estimarile vor fi din nou depasite, pentru ca incaexista foarte multe probleme in sectorul privat si nicio masuraconcreta", spune Adrian Izvoranu, directorul general al AlianteiConfederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Estimarile potrivit carora in acest an vor avea loc 500.000 dedisponibilizari ar urca numarul somerilor la peste un milion. Inprezent, 760.000 de someri sunt inscrisi pe listele AgentieiNationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), iar rata somajuluieste de 8,3%.

"La inceputul anului trecut, estimam un numar de 300.000 deconcedieri, cifra care a fost depasita de statistici. Anul acestava fi mai rau", sustine Adrian Izvoranu, directorul general alAliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Din cei 440.000 de salariati care au disparut din statistici,aproape 300.000 au intrat in evidentele ANOFM si au primit ajutorde somaj. Dintre acestia,120.400 au ajuns someri in urmadisponibilizarilor colective. In prima luna a acestui an,angajatorii au renuntat la peste 20.000 de salariati.

"Multe firme stau in stand-by, pentru ca statul nu si-a achitatdatoriile catre acestea", adauga Izvoranu.

Neachitarea datoriilor de catre stat este cea mai mare problemaa sectorului privat, in conditiile in care multe companii sauinstitutii ale statului au incheiat contracte cu firme privatepentru servicii de intretinere sau pentru lucrari de constructii,proiecte care au fost finalizate, dar pentru care nu s-au incasatbanii.

Majoritatea somerilor nu primesc ajutor de somaj mai mult desase luni, in conditiile in care la finele lunii ianuarie 30,4% dinsomeri se aflau in somaj de putin timp (intre o zi si trei luni),iar 26% primeau ajutor de somaj de maximum sase luni, potrivitdatelor ANOFM.

Vom depasi un milion de someri

Anul trecut, numai primele 20 de companii din economie infunctie de numarul de angajati si-au redus efectivele de personalcu peste 20.000 de oameni, potrivit unui calcul ZF. Mai mult,companiile private au incheiat anul trecut doar 1,6 milioane decontracte de munca, fata de 2,3 milioane in 2008, potrivit datelorde la Inspectia Muncii.

"Estimam cel putin 500.000 de noi concedieri anul acesta,scenariu destul de optimist, in conditiile in care efectele crizeide-abia acum incep sa se resimta. Cu siguranta vom depasi cifra deun milion de someri, pentru ca firmele inca mai fac concedieri",adauga Izvoranu. El mai precizeaza ca exista semnale mai bune insectorul constructiilor, unde investitorii au gasit surse externede finantare pentru a-si continua lucrarile, facand credite labanci din strainatate, unde dobanzile sunt mai mici.

Mai optimiste sunt estimarile lui Mihai Ionescu, secretargeneral in cadrul Asociatiei Nationale a Exportatorilor siImportatorilor din Romania (ANEIR), care crede ca firmeleexportatoare nu vor renunta la un numar mare de angajati inurmatoarea perioada.

"Oamenii se asteapta la o revenire a exporturilor si nu-si vorpermite sa faca disponibilizari masive. Cred ca, in cel mai raucaz, firmele exportatoare vor apela cel mult la somaj tehnic pentrua-si reduce din costuri", a spus Ionescu.

Exporturile sunt considerate unul din motoarele de relansare aeconomiei anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO