Eveniment

45 de primari din Europa l-au lăsat să vorbească singur pe diplomatul rus care a rescris masacrul de la Harkov, acuzându-i pe ucraineni.

45 de primari din Europa l-au lăsat să vorbească...

Autor: Daniel Contescu

06.04.2022, 17:23 4992

Primarii europeni au părăsit sala în semn de protest.

În timpul unei reuniuni a Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite (UNECE), un înalt diplomat rus a acuzat autorităţile ucrainene de o catastrofă umanitară în oraşul Harkov, acuzând armata locală pentru blocarea coridoarelor umanitare.

Alexander Alimov, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, nu a oferit însă dovezi pentru afirmaţiile sale, care au fost imediat respinse de primarul din Harkov, care le-a numit „denaturări”.

Aproximativ 45 de primari europeni, prezenţi la întâlnire, au părăsit astfel sala, pentru a protesta împotriva Rusiei şi a teoriei lui Alimov. Înainte de război, Harkov avea aproximativ un milion şi jumătate de locuitori, dar din 24 februarie este în centrul atacurilor aeriene şi cu rachete ruseşti.

Rusia a negat în mod constant că a vizat civili şi a respins ca „falsă” orice dovadă care indică uciderea civililor. Alimov, care a luat cuvântul după discursul primarului din Harkov, care tocmai descrisese pagubele aduse oraşului, a prezentat versiunea ţării sale susţinând că „o adevărată catastrofă umanitară are loc în oraş din cauza politicii criminale a autorităţilor de la Kiev”.

Diplomatul rus a spus că „locuitorii din Harkov sunt ţinuţi ostatici de radicali şi nu pot părăsi coridoarele umanitare” şi a adăugat că printre „ostatici” se numără 6.500 de cetăţeni străini din 19 ţări.

În acelaşi discurs, a spus că batalionul de extremă-dreapta Azov a intrat într-o şcoală din Harkov şi că civililor li s-a refuzat tratamentul în spital pentru soldaţi. Alimov a mai susţinut că armata ucraineană transporta echipamente militare grele în zone rezidenţiale. „Sunt uimit de ceea ce am auzit, pentru că acele fapte care tocmai au fost enumerate sunt distorsiuni”, a fost răspunsul primarului din Harkov, Ihor Terekov.

Primarul tocmai susţinea că 1.600 de clădiri au fost distruse de armele ruseşti, inclusiv zeci de şcoli, grădiniţe şi spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO