Eveniment

47 de persoane au fost vaccinate cu ser fiziologic în loc de vaccin Pfizer. Unde s-a întâmplat

47 de persoane au fost vaccinate cu ser fiziologic în...

Autor: Mediafax

23.01.2021, 00:02 112848

12 asistenţi şi medici au primit, în loc de vaccin anti-Covid, ser fiziologic. S-a întâmplat în Trentino, Italia, pe parcursul ultimelor zile.

Este vorba despre o singură sesiune de vaccinare care a implicat 47 de persoane, dintre care cel mai probabil 12 au primit câte o injecţie cu ser fiziologic în locul vaccinului Pfizer, scrie agenţia ANSA.

Rata de eroare este mai mică de 1 la mie, spun autorităţile sanitare. Administrarea soluţiei fiziologice nu implică niciun risc pentru sănătate, subliniază autorităţile.

Conform autorităţii sanitare din zonă, cazul a fost identificat rapid datorită protocolului şi listelor de verificare, care oferă, printre altele, o evidenţă a dozelor preparate şi administrate şi recipientele rămase intacte.

Se pare că eroarea a apărut în momentul administrării: în mod normal, vaccinul este diluat cu soluţie fiziologică.

„Când se foloseşte în mod normal un flacon, acesta este pus deoparte. În acest caz specific nu a fost pus deoparte, cea mai plauzibilă ipoteză fiind aceea că a fost reumplut cu soluţie fiziologică şi apoi de acolo au fost extrase cele şase doze care au fost administrate. Aşadar, probabil că în interior erau şi urme de vaccin", declară Antonio Ferro, directorul Departamentului de Prevenţie din cadrul Autorităţii pentru Sănătate Trento.

„La sfârşitul sesiunii de vaccinare, datorită listelor de verificare, operatorul a constatat eroarea. El a anunţat imediat conducerea şi au fost convocate toate persoanele implicate în acea sesiune de vaccinare, 47 de persoane în total. Acestea au fost informate că e posibil să fi primit soluţie fiziologică în loc de vaccin şi au fost invitate să repete doza la 20 de zile. De asemenea, facem analize pentru a evidenţia anticorpii, în aşa fel încât să înţelegem cine şi ce a primit”, a adăugat Ferro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO