Eveniment

56 de milioane de euro de la UE pentru pescari

28.03.2010, 23:08 45

Firmele pot sa obtina fonduri europene pentru proiecte deinvestitii cu o valoare totala de pana la 3 mil. euro pentruinfintarea de ferme de sturioni, salau, calcan, crustacee, fructede mare.

De asemenea, se mai pot obtine bani pentru construirea sauamenajarea de centre de vanzare directa catre consumatorii finaliin interiorul fermei de acvacultura, achizitionarea de mijloace detransport specifice, construirea de unitati de procesare a pesteluisi capacitati de depozitare a pestelui si a produselor dinpeste.

Dosarele pot fi depuse in cadrul Programului Operational pentruPescuit pentru cele doua linii de finantare lansate pe 26 martie deDirectia Generala de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturiisi Dezvoltarii Rurale.

Pentru investitii productive in acvacultura (masura 2.1),alocarea financiara pentru acest apel de proiecte este de peste35,9 mil. euro, in timp ce pentru investitii in procesare simarketing (masura 2.6), firmele au la dispozitie un buget de 21,4mil. euro.

Microintreprinderile, "ntreprinderile mici si cele mijlociitrebuie sa contribuie cu 40% din valoarea eligibila a proiectului(cheltuieli care sunt decontate din fonduri europene), in timp ceintreprinderile mari, cu mai putin de 750 de angajati sau o cifrade afaceri mai mica de 200 mil. euro, contribuie cu 70% dinvaloarea totala a cheltuielilor eligibile.

Una din conditiile impuse in cadrul acestor finantari se referala faptul ca investitia inceputa cu ajutorul fondurilor puse ladispozitia intreprinzatorilor de catre UE sa fie finalizata inmaximum 24 de luni de la semnarea contractului de finantare.

Proiectele din domeniul pescuitului si acvaculturii suntmonitorizate vreme de cinci ani. Monitorizarea se refera inprincipal la mentinerea activitatii pentru care s-au solicitatbanii, fara a omite urmarirea activitatii in sine.

Dosarele de finantare pot fi depuse la Directia Generala dePescuit sau in centrele regionale prevazute in ghidulsolicitantului pana la data de 31 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO