Eveniment

6 mai 2022 – Paharul cu visuri: Vinul pe simeze. Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

06.05.2022, 10:23 258

 Mi se reproşează uneori că sunt prea “pozitiv” (şi nu, nu cu noua conotaţie) faţă de vinuri.

...că “văd” mai mult părţile bune, că “manifest” blândeţe la amănunte imperfecte samd.

Adevărul este unul singur (întotdeauna, nu?!): scriu doar despre vinurile care se află în parametrii de calitate care poate fi recunoscută din “cele Americi” până “hăăt” la antipozi.

Un vin bun (între axele de mai sus) nu înseamnă că place tuturor (inclusiv celor din palierul iniţiaţilor). De aceea, chiar dacă (prin absurd) un vin de calitate nu ar fi pe gustul meu, îi voi recunoaşte valoarea şi îi voi sublinia particularităţile , atrăgând atenţia segmentului de public cu care s-ar īmpăca.

Pe de altă parte, da, recunosc, mă simt trist când sunt demolate vinuri prin interpretarea grăbită sau greşită a particularităţilor, a ieşirilor din şablon, atãt timp cât nu vorbim de defecte. Cu alte cuvinte, pun opera de artă în sala adecvată, cu lumină dedicată şi invit publicul doritor s-o admire.

În această rubrică săptămânală am la dispoziţie trei camere cu simeze, în care găzduim clasici(şti), modernişti, avangardişti. Chiar cu reveniri.

Dvs. admiraţi (cumpăraţi sau nu), scutiţi fiind de riscul întâlnirii cu kitsch-ul si “arta” de la Şcoala Populară.

 
  1. Liliac Winery, Private Selection - Pinot Noir 2017
 

 

Pentru cei care caută Pinot Noir e o experienţă inedită. Are culoarea de un roşu mai puţin intens, însă nu „moliciunea” îl caracterizează. Vinul are forţă, lemnul este destul de pregnant şi se manifestă – cum onest este înscris pe etichetă – prin note condimentate (şi afumate).

Pentru cei care nu caută Pinot Noir – e o surpriză. Dacă e una „organizată” de un fan Liliac, pentru a-şi câştiga felicitările, recomand nişte friptură de vânat sau (măcar) o pastramă de curcan.

Un 2017 care are viaţă lungă... dacă nu se termină… stocul.

Pe www.vindor.ro îl găsiţi aici.

 
  1. Domeniile Sâmbureşti, Chateau Valvis – Cabernet Sauvignon 2016
 

 

Primul Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti pe care l-am degustat era din recolta 1986, iar acum avem un 2016. O „punte” măsurată în decenii. Cu excepţia notelor mai bine definite, a „şlefuirii” mai fine, a liniei de parcurs gustativ mai lungă, acest 2016 rămâne un „fiu al locului” întocmai ca predecesorul său – celebru la mijlocul anilor `90. Oltenii nu îl pot rata, moldovenii sunt sensibili la tot ce-i bun şi frumos, muntenii intră repede în competiţie, dobrogenii au exerciţiul multicultural, iar transilvănenii n-au de ales, că singuri se numesc „cosmopoliţi”. Vin de gastronomie – de gustat în compania tuturor felurilor de mâncare pe baza de carne (roşie). Din toate regiunile istorice.

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

 
  1. Crama Ferdi – Lady Black 2020, ediţie limitată
 

 

Fernando Mihăilescu a convertit întotdeauna ce îi oferă terroir-ul Vâlcăneştiului (Prahova) în “valută forte”. E interesant să puneţi localitatea pe Google Earth pentru a vedea poziţionarea: nu departe de Dealu Mare (ca denumire oficială a arealului viticol arhicunoscut) şi foarte aproape de „dealuri mari” (încep Subcarpaţii la o aruncătură de băţ). Vinurile ies puternice, bine conturate cromatic şi aromatic, finisarea aducând notele picante şi suportul pentru after-taste-ul lung, lung.

1480 de sticle.

Pe site-ul producătorului www.cramaferdi.ro îl găsiţi aici.

Ştiu că doriţi să alegeţi doar vinuri bune!

Mai sunt puţine zile până la startul VINARIUM 2022 – singurul concurs internaţional din România – OIV & VINOFED.

După 4 zile de concurs, 45 de experţi internaţionali vor acorda medalii de aur şi argint pentru maximum 30% din cele peste 1.200 de vinuri înscrise din toată lumea.

În premieră absolută, echipa VINARIUM parcurge un experiment de monitorizare neurofeedback a jurizării. „Visual”-ul acestei ediţii (realizat de Costin Tudose – Creative Impact) sugerează simbolic procesul inovativ.

Lista câştigătorilor, în curând, aici.   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO