Eveniment

65.000 de euro pentru constructia de case din lemn

21.10.2009, 00:00 309

Firma SBL Trading din Gheorghieni, judetul Harghita, careproduce elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii sicare anul trecut a inregistrat afaceri de peste 200.000 de euro, aamanat inceperea proiectului prin care urmeaza sa ia fondurieuropene de peste 65.000 de euro pentru achizitionarea unuibuldoexcavator si a unor utilaje pentru prelucrarea lemnului.

"Vrem sa realizam case de lemn la cheie, in special case devacanta. In prezent, producem doar suprastructura din lemn, iarclientii monteaza casa cu alti constructori. Cu ajutorul utilajelorpe care vrem sa le achizitionam cu fonduri europene vom reusi satrecem si pe montaj. Daca reusim sa oferim toate aceste servicii siproduse, va rezulta o varianta mult mai ieftina pentru client",spune Bajcsi Istvan, administratorul SBL Trading.

Valoarea totala a proiectului "Extinderea activitatii firmei SBLTrading" si care a fost depus in cadrul proiectului "ProgramulOperational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), axa "Investitii productive si pregatirea pentru competitia depiata a intreprinderilor, in special IMM", "Sprijin financiar depana la 920.000 lei pentru investitii pentru IMM", este de peste121.000 de euro. "In februarie anul acesta am semnat contractul,iar in urmatoarele patru luni de zile trebuia sa incepemimplementarea. Am cerut o amanare a inceperii proiectului cu un andin cauza crizei economice si a problemelor de pe piata", explicaBajcsi Istvan.

In prezent, compania detine o hala de 500 mp care are ocapacitate de productie medie de 150 de metri cubi lunar. "Vrem samodernizam o a doua cladire de 500 de metri patrati unde vom aduceutilajele noi. In ceea ce priveste hala de productie lucram inprezent la o capacitate maxima de 50 de metri cubi pe zi de produsfinit", spune Bajcsi Istvan. Un metru patrat construit pentru ocasa din lemn costa in jur de 150-160 de euro. Peste jumatate dinproductia firmei merge catre export. "Exportam foarte mult catreGrecia sau Spania, piete unde cererea a scazut foarte mult. Deaceea incercam sa ne reorientam catre alte tari, precumSuedia."

Compania are in prezent 13 angajati, in conditiile in care de lainceputul anului avea 18. "Cea mai mare problema cu proiectul nueste partea de cofinantare pe care o putem asigura din fonduriproprii, ci mentinerea numarului de angajati. Am prevazut incontract ca vom mentine cei 18 angajati, insa conditiile de pepiata nu ne permit momentan acest lucru. De aceea am preferat saamanam inceperea proiectului si sa speram ca incepand cu anulviitor, piata isi va reveni si vom putea sa reangajam cei cincioameni."

Cine ia banii:

Compania: SBL Trading, Gheorghieni, judetul Harghita

Obiect de activitate: productie elemente de dulgherie sitamplarie

Proiectul: "Extinderea activitatii firmei SBL Trading"

Valoarea totala a proiectului: 121.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 65.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 200.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO