Eveniment

65.000 euro, bugetul mediu pentru achizitia unei case

16.02.2009, 19:43 29
Bugetul mediu al bucurestenilor pentru achizitia unei locuinte se situeaza in jurul valorii de 60.000-70.000 de euro, dar ofertele dezvoltatorilor imobiliari se mentin cu 10-20% peste acest nivel, potrivit declaratiilor vizitatorilor celui de-al doilea targ de locuinte organizat in Bucuresti - Targul International de Apartamente Condominium.
Pentru aceasta suma poate fi atras mai usor un credit imobiliar, a carui rata lunara se ridica la 500-600 de euro/luna, comparabila cu nivelul chiriilor pentru apartamentele de doua-trei camere din Bucuresti.
La aceasta editie a targului, care s-a incheiat duminica, au participat circa 25 de expozanti cu o oferta de 10.000 de apartamente.
"Cautam un apartament cu trei camere in apropierea unei statii de metrou, dar preturile raman inca mari. Am fi dispusi sa platim circa 70.000 de euro pentru o locuinta de 80 de metri patrati, dar preturile pleaca de la 1.000 de euro/metrul patrat plus TVA", a spus Gheorghe D.
"M-am interesat de o garsoniera sau un apartament cu doua camere in orice zona, in afara de Baneasa. Bugetul este de maximum 60.000 de euro, respectiv 500 de euro/luna", spune si Oana, care lucreaza la o firma de IT. Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor interesate de achizitii este legata de obtinerea avansului, care reprezinta cel putin 25% din pretul locuintei. "Am gasit o oferta convenabila, un apartament de doua camere la 79.000 de euro, TVA inclus, dar vom avea probleme cu avansul", spun Dragos si Anca, doi tineri casatoriti care au vizitat targul.
Pentru ca ofertele nu au fost pe gustul tuturor vizitatorilor, unii iau in calcul si constructia in regie proprie. "Am cautat un apartament cu trei camere, central, dar am gasit un singur proiect, pe strada Eminescu, unde preturile sunt de 2.500 de euro/mp. Alternativa este constructia unei case in afara orasului", spune Dragos, care lucreaza in vanzari.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO