Eveniment

7.000 de persoane s-au adunat duminică la Iaşi de Ziua Unirii. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Cioloş au ajuns în piaţă

7.000 de persoane s-au adunat duminică la Iaşi de Ziua...

Autor: Florin Gheţău

24.01.2016, 11:46 313

Manifestările au început la ora 10.00, cu un concert de muzică populară susţinut de Grigore Leşe, Veta Biriş şi Matilda Pascal Cojocăriţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi în jurul orei 11.30. Şeful statului a trecut în revistă garda de onoare, iar apoi a fost intonat Imnul naţional, aceste momente desfăşurându-se fără incidente şi fără huiduieli.

La manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române mai participă primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi minişttri ai Cabinetului Cioloş. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu se află la manifestările de la Iaşi.

Participanţii la manifestări au pancarte pe care se poate citi: " Moldova are nevoie de autostradă", "Unirea, obiectiv naţional", "Vrem Unirea".

În Piaţa Unirii, din Iaşi, se află şi sindicaliştii de la Frotus, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restnte de câteva luni.

Circulaţia rutieră în centrul oraşului este oprită, iar în piaţă a fost montate garduri metalice pentru delimitarea zonei unde au loc manifestările.

La Iaşi, este foarte frig, înregistrându-se minus opt grade Celsius.

Peste 200 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi duminică în centrul Iaşiului, pentru a asigura ordinea publică în timpul desfăşurării manifestărilor, în condiţiile în care autorităţile se aşteaptă ca la eveniment să participe câteva mii de ieşeni.

Programul mai include discursurile oficiale, depunerile de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o slujbă religioasă, parada militară, precum şi Hora Unirii.

După terminarea manifestărilor din Piaţa Unirii, oficialităţile se vor deplasa către biserica Trei Ierarhi, din Iaşi, pentru a depune coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În cursul serii, pe pietonalul Ştefan cel Mare din municipiu va avea loc retragerea cu torţe a militarilor ieşeni.

Viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Chirica a precizat că municipalitatea renunţă să mai organizeze de Ziua Unirii tradiţionala masă cu fasole şi cârnaţi, pentru ca evenimentul "să nu fie luat în derâdere”. Totuşi, primăria ieşeană va oferi participanţilor 5.000 de plăcinte.

De Ziua Naţională, Primăria ieşeană a oferit fasole şi cârnaţi, dar şi vin participanţilor la manifestările oficiale organizate în oraş, în timp ce Mihai Chirica a împărţit personal mâncare celor prezenţi, gestul său fiind catalogat ca populist şi demagogic de către reprezentanţi ai societăţii civile din Iaşi.

Costul manifestările organizate de Primăria Iaşi de Ziua Unirii se ridică la 100.000 de lei.

Anul trecut, de Ziua Unirii, au fost prezenţi la manifestările oficiale organizate la Iaşi atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul de atunci Victor Ponta, fost lider al PSD. Atunci, Victor Ponta a fost huiduit la începutul discursului său rostit în Piaţa Unirii din Iaşi, la eveniment asistând câteva mii de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO