Un studiu recent realizat de Ipsos Interactive Services, companie multinaţională de cercetare de piaţă, arată că 72% din angajatori afirmă că susţin angajarea în organizaţie a persoanelor de peste 45 de ani. Pe când 59% din candidaţii de peste 45 de ani consideră că le este greu sau foarte greu să găsească un job cu experienţa avută la momentul respectiv. În studiu este prezentată o statistică conform căreia doar unu din patru candidaţi peste 45 de ani intervievaţi este angajat comparativ cu unu din trei candidaţi sub 45 de ani intervievaţi. Motivul de refuz la angajare pentru ambele categorii de vârstă a fost acela al pachetului salarial solicitat, acesta fiind în proporţie de 69%, urmat de nivelul mare de experienţă şi supracalificarea. La sfârşitul lunii septembrie, în România erau 4,98 milioane de salariaţi activi cu un salariu net mediu de 3.082 lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Studiul a arătat faptul că aproape jumătate dintre angajaţi consideră că ofertele de muncă atractive pentru nivelul lor de experienţă sunt foarte puţine, de aceea 52% afirmă că le este greu sau foarte greu să gasească un job potrivit. Dintre angajaţii cu vârsta de peste 45 de ani, 59% consideră că le este greu să se angajeze, pe când doar 43% din angajaţii sub 45 de ani consideră acest lucru.
În ultimul an, 43% din candidaţi au fost refuzaţi la cel puţin un interviu. Studiul s-a desfăşurat în rândul a trei eşantioane - candidaţi cu vârstă de peste 35 de ani, manageri de resurse umane şi directori din marile companii şi din agenţii de recrutare. Studiul a fost realizat pe baza unui chestionar la care au răspuns 601 femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani, unde vârsta medie a fost de 42 de ani.
Din numărul total de candidaţi, 56% au fost bărbaţi şi 44% femei. Un procent de 88% din angajatorii de pe piaţa muncii consideră că nu sunt suficienţi candidaţi în anumite specializări, cel mai mare deficit de candidaţi este în zona joburilor destinate muncitorilor calificaţi şi necalificaţi. Inginerii, programatorii, IT-iştii şi contabilii sunt următorii pe lista celor mai căutaţi candidaţi. Studiul a fost realizat de Great HRs împreună cu Ipsos Interactive Services pentru a prezenta perspectiva şi experienţa angajatorilor, dar şi a candidaţilor în legatură cu vârsta la angajare.
Studiul face parte din Campania Naţională Angajez 45+, un manifest de combatere a crizei forţei de muncă şi a discriminării pe criterii de vârstă la angajare. Rezultatele studiului au fost prezentate, în premieră, în cadrul conferinţei Angajez45+, care a adus faţă în faţă candidaţi, angajatori, agenţii şi site-uri de recrutare pentru a putea găsi împreună soluţii la dezechilibrele din piaţa forţei de muncă.
„Vârsta de la care un candidat începe să fie mai puţin atractiv este de 45 de ani în unele industrii. În acelaşi timp, există companii care îşi caută candidaţi din acest segment de vârstă şi nu îi găsesc. Astfel, am simţit nevoia unui proiect care să schimbe dinamica actuală a pieţei muncii, prin înlesnirea comunicării între angajatori şi candidaţi. Angajez 45+ se doreşte a fi prima campanie naţională împotriva discriminării de vârstă la angajare, cu rezultate măsurabile şi acţiuni concrete, care reuneşte parteneri importanţi din domeniul resurselor umane şi cea mai mare reţea de experţi voluntari“, spune Alina Anghel, cofondator Angajez 45+ & Great HRs Community, EB Strategy The Basics Agency.
În cadrul conferinţei Rodica Obancea, cofondator Angajez45+ & Great HRs Community şi Master Certified Coach, a spus că obiectivele acestei campanii sunt creşterea numărului de angajatori incluzivi, dar şi a numărului candidaţilor conectaţi cu piaţa care sunt deschişi la schimbări.