Eveniment

Pe 8 decembrie, acum 20 de ani s-au încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană. Vasile Puşcaş, negociatorul şef de atunci, dezvăluie cât de tensionate au fost discuţiile pe ultima sută de metri, cum Bruxellesul mergea pe amânarea închiderii negocierilor

Pe 8 decembrie, acum 20 de ani s-au încheiat negocierile...

Autor: Răzvan Botea

08.12.2024, 22:21 524

Acum 20 de ani, pe 8 decembrie, s-au încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană. Vasile Puşcaş, negociatorul şef al României, a povestit, într-o opinie pentru Cluj24, cum au fost negocierile din acel moment, de pe ultima sută de metri, ce s-a întâmplat în culise, în condiţiile în care la Bucureşti, toată scena politică urmărea cu interes disputa prezidenţială dintre Adrian Năstase, premierul din momentul respectiv şi Traian Băsescu, primarul Bucureştiului.

„Pentru mine, ca Negociator şef al României, tot anul 2004 a fost un coşmar deoarece a fost un an electoral de la început până la sfârşit. Iar semnele îngrijorătoare au apărut încă din decembrie 2003 când Parlamentul European a cerut „îngheţarea” negocierilor de aderare ale ţării noastre. Lucrându-se la o nouă strategie de extindere a Uniunii Europene, la Bruxelles se discuta despre scenariul ca România să stea la porţile Uniunii până la „Sfântu-Aşteaptă”, povesteşte Vasile Puşcaş, pentru Cluj24.

Decizia de aderare la Uniunea Europeană a fost luată la finalul anilor 90, când PIB-ul României era de 38 mld. euro. Preşedintele României era Emil Constantinescu, iar premier era Mugur Isărescu. Preşedintele Ion Iliescu apoi, cu guvernul Adrian Năstase, au continuat negocierile de aderare, astfel încât România a intrat în Uniunea Europeană în 2007.

„La Bucureşti toţi liderii politici erau în plin scandal electoral, alţii îşi făceau bagajele de plecare şi nimeni nu avea timp şi chef să stingă „incendiile” negocierilor de aderare. Fireşte că Negociatorul şef a trebuit să găsească soluţii. Acesta a fost mediul intern şi extern în care a trebuit să derulăm, în 2004, faza finală a negocierilor de aderare, desi populaţia continua să susţină acest proces într-un procent impresionant”, mai spune Vasile Puşcaş.

În total, până la finalul lui octombrie 2024, în România au intrat fonduri europene în valoare de aproape 100 mld. euro. După scăderea contribuţiei României de circa 30 mld. euro, suma netă de fonduri europene care au intrat în România ajunge la 70 mld. euro. Cu investiţiile străine de 120 mld. euro, cu cele 200 mld. euro trimişi de români în ţară şi cu finanţările băncilor străine, PIB-ul României crescut de 10 ori până în 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit 2025