Eveniment

8 iulie 2022 – Paharul cu visuri: Premiile VINOFED la VINARIUM 2022. Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

8 iulie 2022 – Paharul cu visuri: Premiile VINOFED la...

Autor: Catalin Paduraru

08.07.2022, 10:00 211

Scriu rândurile de faţă sub trei semne bune: sunt la câţiva metri de mare, Mircea Vasilescu a amintit de evenimentul VINARIUM100 (2018) şi am terminat de citit „Viaţa literară pe Bahlui” a lui Viorel Ilişoi.

Scriu rândurile de faţă pentru premiile VINOFED din cadrul VINARIUM 2022. Ce legătură au cele de mai sus cu urcările pe podium ale unor vinuri?! Că mă aflu pe malul mării... evident – niciuna

Poate doar că o grupare de erudiţi (scriitori, antropologi, istorici, curatori de artă, arhitecţi, profesori universitari, ufologi) au acceptat invitaţia de a „judeca” cele mai interesante apariţii oenologice din anul centenarului, se leagă cu ideea de grupare de gândire, de expresie şi de critică, revelată (peste relevată) în fotograma de grup de pe taluzul „bahluvian” – decorul unei perpetue (p)(re)faceri intelectuale.

Le mulţumesc tuturor care prin neapartenenţa la lumea profesională a vinului s-au „expus” participând la VINARIUM100! În viitorul foarte apropiat îmi propun ca pe lângă premiile oferite de VINOFED, FIJEV, CORTEVA, Tehno Art Inox, să împletim nişte coroniţe cu lauri pentru vinurile bune – împreună cu oameni care mişcă materia cu pârghia emoţiei. Vinul va fi doar „punctul de sprijin”.

 
  1. Domeniile Panciu – Spumant Blanc de Noirs Brut
 

Premiul VINOFED – VINARIUM 2022

Carevasăzică un vin alb obţinut din struguri roşii. În cazul nostru din Pinot Noir (unul dintre cele 3 soiuri de bază în Champagne, alături de Chardonnay şi Pinot Meunier). Chiar dacă vorbim de o a doua fermentare, ne „întâlnim” cu nişte coarne şi măceşe suprapuse peste aciditatea hotărâtă, susţinută la rându-i de pilonul „mineral”. Avem şi condimente.

Cel mai mare punctaj în categorie, obţinut prin calcularea mediei aritmetice a notelor rămase după eliminarea extremelor, validează puterea de „circulaţie” a spumantului de Panciu (metodă clasică).

Pe site-ul producătorului www.domeniilepanciu.ro îl găsiţi aici.

 

 
  1. NOVAK 500 – Chardonnay 2019

Premiul VINOFED – VINARIUM 2022

Am redegustat vinul la câteva zile după premiere... cu ceva emoţii. Nu sunt cel mai înfocat susţinător al vinurilor albe baricate (cum să formulez astfel încât să rămână o afirmaţie bazică?!) şi, foarte curat recunosc, mi-era frică de excesul de lemn.

Vinul e rotunjit frumos şi, da, vanilia se simte bine, poate chiar şi „toast”-ul este peste medie dar... în ansamblu, vinul este bine conturat şi se adresează celor care îşi doresc tonurile aromatice bine evidenţiate.

Barrel-ul de 500 de litri în care a fost maturat vinul – este clar „semnalizat” pe etichetă, astfel încât iubitorii stilului să ajungă mai uşor la intersecţia cu punctul de satisfacţie, făcând alegerea în cunoştinţă de cauză.

Mai multe informaţii despre NOVAK Winery găsiţi aici.

 

 
  1. Bulgarini – Chiaretto 2021
 

Premiul VINOFED – VINARIUM 2022

Îmi e foarte clar de ce la categoria „rose” Bulgarini a spulberat „concurenţa”. Gustos (cireşe, coacăze, cătină), proaspăt (corcoduşe, roiniţă, citrice siciliene), lung (petale de trandafir sălbatic, măceş).

Are – după părerea mea – zaharuri reziduale la limita categoriei (4 g/l) ceea ce îl face extrem de prietenos şi pentru începători.

Culoarea (cu care ar fi trebuit să încep!) este zmeurie, cu sclipiri arămii, o culoare care îndeamnă la evaluări... multisenzoriale.

Pe site-ul importatorului www.parmafood.ro îl găsiţi aici.

 

 
  1. Viile Metamorfosis – Via Marchizului – Negru de Drăgăşani, 2020
 

Premiul VINOFED – VINARIUM 2022

Dincolo de încurcătura în care ne-au băgat „înaintaşii” ampelografi cu denumirile de soi - Negru de Drăgăşani de... Dealu Mare; Busuioaca de Bohotin de... Pietroasa, Alb Aromat de Iaşi de... Măderat (ficţiune până una alta dar...). Acest Negru de... Drăgăşani... de Dealu Mare a convins pe cei mai mulţi degustători cu experienţă.

Plin, greu, intens retronazal, amplu, lung.

Fructe bine coapte, condimente şi glazuri tiroleze (e o nebunie, nu?!).

Cine l-a ratat nu se poate înrola în „armata” iubitorilor de vin din România.

1,69 ha. Înseamnă că nu e cu „înrolare” ci... cu „admitere”.

Pe www.viile-metamorfosis.ro il găsiţi aici.

Lista completa a vinurilor medaliate la VINARIUM 2022 aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO