Eveniment

835 de secţii de vot pentru Diaspora, la prezidenţiale. MAE a publicat lista şi o hartă interactivă

835 de secţii de vot pentru Diaspora, la prezidenţiale....

Autor: Diana Grigore, Mediafax

22.10.2019, 13:14 62

Ministerul de Externe a publicat lista şi o hartă interactivă pentru cele 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate la alegerile prezidenţiale, listă aprobată de AEP. Printre ţările cu cele mai multe secţii de vot se numără Spania, Italia, Germania şi Marea Britanie.

Astfel, Ministerul de Externe va organiza 835 de secţii de vot în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Lista şi harta interactivă pot fi consultate pe site-ul oficial al Ministerului: http://www.mae.ro/node/49479 .

„Organizarea celor 835 de secţii de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susţinute şi al implicării tuturor şefilor de misiuni şi a personalului
Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora. Subliniem că buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate”, transmite MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Instituţia precizează care sunt ţările cu cele mai multe secţii de votare, printre care: „ Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, faţă de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, faţă de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, faţă de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franţa (50, faţă de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, faţă de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, faţă de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, faţă de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, faţă de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, faţă de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, faţă de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, faţă de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveţia (8, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare)”.

În ţările din spaţiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de secţii de votare.


Totodată, MAE susţine că, pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operaţiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să îşi exercite dreptul de vot.

MAE reaminteşte că la alegerile prezidenţiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 - 417 de secţii de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai au fost organizate 441 de secţii de votare.

Procesul de votare în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile: 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin şi 22, 23 şi 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO