Eveniment

89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi

89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an...

Autor: Andreea Tobias

05.07.2020, 17:31 82

89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar 5 milioane de tone provin din România care ocupă, astfel, locul 9 în clasamentul risipei, după Macedonia (locul 8). 

Cercetători din patru universităţi din România, Macedonia de Nord şi Republica Moldova au început „o anchetă de evaluare” a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă ce va viza şi alţi actori implicaţi în filiera agro-alimentară: producători, procesatori şi comercianţi.

Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice şi ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi iar 5 milioane de tone provin din România care ocupă, astfel, locul 9 în clasamentul risipei, după Macedonia (locul 8).

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină veterinară din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea Sainte Cyrille et Méthode din Skopje, este primul de această amploare desfăşurat concomitent în mai multe ţări din regiunea Europa centrală şi de est. Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaştere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova, nu există nicio cercetare pe această temă, iar în România şi Macedonia sunt insuficiente şi nu includ actori din întreg lanţul agro-alimentar.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizaţii non-guvernamentale din România care are drept scop sensibilizarea şi reducerea risipei alimentare în România.

„Ne bucura această colaborare din mai multe puncte de vedere: este o nevoie urgentă de a înţelege mai bine risipa pentru a ghida măsurile de reducere a ei. Aşteptăm cu nerăbdare rezultatele colectate şi aplicarea lor în campaniile noastre”, declară Cami Gui, coordonator Food Waste Combat.

Activităţile sunt parte integrantă a proiectului ACTIF « Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO » (Zero risipă, pentru o producţie şi un consum responsabil în Europa centrală şi orientală) şi este finanţat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.

„Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanţa asigurării suveranităţii alimentare de către fiecare stat şi a adaptării tuturor actorilor implicaţi la o astfel de situaţie, prin găsirea unor soluţii inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea vizează să evalueze situaţia actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei ţari - România, Macedonia de Nord şi Republica Moldova şi să propună acţiuni concrete care să amelioreze situaţia din prezent", spune coordonatorul de proiect, profesor dr. Cristina Bianca Pocol, USAMV Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO