Eveniment

A doua rectificare bugetară: Plus 1 mld. lei la Finanţe pentru plata dobânzilor la datoria publică, minus 1,1 mld. lei la Transporturi pentru că nu a folosit banii în proiectele cu fonduri UE

A doua rectificare bugetară: Plus 1 mld. lei la Finanţe...

Autor: Iulian Anghel

23.11.2018, 00:04 154

Cheltuielile cu dobânzile la credite au crescut în primele zece luni din an cu 21,5%, faţă de primele zece luni din 2017, până la 9,7 miliarde de lei. În 2017 cheltuielile cu dobânzile au fost de 10,4 miliarde de lei, iar anul acesta Finanţele au bugetat plăţi la dobânzi de 12 miliarde de lei, echivalentul a 1,26% din noul PIB estimat, de 946,6 miliarde de lei.

Deşi creşterea economică a fost revizuită în jos, de la 5,5% la constuirea bugetului, la 4,5%, PIB-ul nominal a fost revizuit în sus, de la 907,9 miliarde de lei la începutul anului, la 945 mld. lei la prima rectificare şi la 949,6 miliarde de lei la a doua rectificare. Prin urmare, PIB-ul real scade, dar PIB-ul nominal creşte şi aici Finanţele se joacă cu deflatorul PIB. Deflatorul (evoluţia preţurilor pe baza cărora se calculează PIB-ul) a fost revizuit de la 2,1% în aprilie, la 4,3% în iulie şi 5,9% în noiembrie. Prin urmare, PIB-ul creşte ca valoare nominală şi modifică şi valorile veniturilor şi cheltuielilor bugetare şi a deficitului fiscal. Potrivit proiec­tului de rectificare publcat de Ministerul Finanţelor, la doua rectificare, veniturile sunt ma­jorate pe sold cu 228,9 mil. lei, iar cheltuielile cu 965,6 mil. lei. Potrivit docu­mentuui, Finanţele - Acţiuni Generale primeşte, în plus, 2,69 mld. de lei din care 1 mld. lei pentru dobânzi, 671,6 mil.lei pentru contribuţia României la bugetul UE şi 700 mil. lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Ministerul Muncii primeşte în plus 787 de milioane de lei, în principal pentru alocaţii de stat pentru copii şi drepturi pentru persoane cu handicap. Ministerul Sănătăţii primeşte în plus 211,5 milioane de lei pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat. Alte ministere primesc şi ele, dar mai puţin: Ministerul Justiţiei, plus 138,5 milioane de lei, din care 100 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal; Ministerul Dezvoltării, plus 85,2 milioane de lei pentru derularea programelor/proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a fost suplimentat la cheltuieli cu 600 mil. lei pentru asigurarea decontării serviciilor medicale şi a medicamentelor.

Au pierdut bani la rectificare mai multe ministere, iar Finanţele spun că acest lucru s-a întâmplat pentru că banii nu au fost cheltuiţi, în principal, în programele derulate cu fonduri europene. Ministerul Transporturilor a pierdut 1,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că a ratat în acest an proiecte de aproximativ 6-7 miliarde de lei, având în vedere că, în general, cofinanţarea înseamnă 15% din valoare unui proiect.

Au mai pierdut bani, tot pentru că nu i-au folosit în proiecte finanţate din fonduri UE, Ministerul Cercetării (minus 228,9 mil. lei), Ministerul Educaţiei (minus 198 de mil. lei) sau Ministerul Culturii (minus 176,8 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO