Eveniment

A început evacuarea unei insule vulcanice din Azore, lovită de mii de cutremure

A început evacuarea unei insule vulcanice din Azore,...

Autor: Mediafax

24.03.2022, 19:27 8680

Autorităţile de pe o insulă portugheză din mijlocul Atlanticului, lovită de mii de cutremure mici în ultimele zile, au început joi să evacueze locuitori, în contextul în care cresc temerile legate de un cutremur mai puternic sau de o erupţie vulcanică, scrie Reuters.

Începând de sâmbătă, peste 2.000 de cutremure, cu magnitudinea cuprinsă între 1,6 şi 3,3, au fost înregistrate pe insula vulcanică Sao Jorge din arhipelagul Azore, potrivit centrului de supraveghere seismo-volcanică CIVISA din regiune.

Cutremurele mici, care nu au provocat pagube până în prezent, au fost raportate de-a lungul fisurii vulcanice Manadas de pe insulă, care a erupt ultima dată în 1808. Un cutremur major a lovit insula în 1980, provocând pagube importante.

CIVISA a ridicat alerta vulcanică la nivelul 4 din 5, ceea ce înseamnă că există o "posibilitate reală de erupţie", şi a declarat că numărul cutremurelor este peste nivelul normal.

Persoanele internate în spitale sau în centrele de îngrijire din municipalitatea Velas, care va fi probabil cea mai afectată zonă, au fost deja transferate la Calheta, în cealaltă parte a insulei.

Primarul din Velas, Luis Silveira, a declarat miercuri că planurile de evacuare a restului populaţiei în Calheta sau pe alte insule vor fi activate doar dacă va fi nevoie.

Un purtător de cuvânt al municipalităţii a declarat pentru Reuters că cei care locuiesc în aşa-numitele "fajas" ale insulei, mici câmpii create iniţial de lavă sau alunecări de teren la baza stâncilor, vor fi evacuaţi preventiv. În Sao Jorge există aproximativ 40 de "fajas".

Evacuarea are loc după ce arhipelagul Azore şi-a activat planul de urgenţă.

Sao Jorge, una dintre cele nouă insule care alcătuiesc Azore, găzduieşte aproximativ 8.400 de persoane şi face parte din grupul central al arhipelagului.

Preşedintele Azorelor, Jose Manuel Bolieiro, a vizitat Sao Jorge joi dimineaţă şi a declarat că "totul a fost pregătit" pentru a evacua oamenii, adăugând că guvernul lucrează, de asemenea, la creşterea numărului de zboruri comerciale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO