Eveniment

A început Forumul de la Davos, întâlnirea celor mai influenţi oameni din lume. Un număr record de lideri au venit în staţiunea elveţiană pentru a discuta ordinea mondială din 2023

A început Forumul de la Davos, întâlnirea celor mai...

Autor: Dorin Oancea, Ştefan Stan

16.01.2023, 08:13 1560

Un număr record de lideri de afaceri şi guvernamentali au venit în staţiunea elveţiană Davos pentru a analiza provocări care variază de la încetinirea economiei globale la colapsul mediului, relatează Reuters.

Criticat de unii ca fiind un loc de discuţii care nu face decât să mărească amprenta de carbon a lumii, forumul insistă că are puterea de a aduce împreună factorii de decizie într-o lume care se confruntă cu multiple crize pe fondul neîncrederii geopolitice în creştere.

"Suntem cu toţii blocaţi într-o mentalitate de criză", a declarat preşedintele executiv şi fondatorul WEF, Klaus Schwab, în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii, despre o lume care se confruntă cu războiul din Ucraina, schimbările climatice şi cu crize simultane de energie şi de aprovizionare cu alimente.

Ultima reuniune de iarnă de la Davos în persoană a avut loc în 2020, cu doar câteva zile înainte ca epidemia COVID-19 să fie declarată o urgenţă de sănătate globală. Evenimentul din 2021 a avut loc virtual, iar cel de anul trecut a fost mutat din ianuarie în mai, după o creştere a numărului de infecţii.

"Davos ar trebui să ajute la schimbarea acestei mentalităţi", a declarat Schwab despre un set de paneluri de discuţii, întâlniri informale şi evenimente de o săptămână sub sloganul "Cooperare într-o lume fragmentată".

În timp ce delegaţia rusă va străluci prin absenţa sa, organizatorii au salutat o participare record în ceea ce priveşte numărul şi diversitatea participanţilor, aşteptându-se la o prezenţă chineză "la nivel înalt".

Sunt prezenţi 52 de şefi de stat şi de guvern, alături de 56 de miniştri de finanţe, 19 guvernatori de bănci centrale, 30 de miniştri ai comerţului şi 35 de miniştri de externe. Şefii Organizaţiei Naţiunilor Unite, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului se numără printre cei 39 de lideri ai agenţiilor internaţionale.

Staţiunea de schi de lux găzduielte cea mai mare participare de până acum a mediului de afaceri, cu peste 600 de directori executivi printre cei 1 500 de lideri de afaceri, printre care se numără cel mai mare număr de femei din toate timpurile.

Discuţiile urmează să se concentreze asupra provocărilor pe termen scurt, cum ar fi modul în care se poate evita riscul unei recesiuni globale în 2023 şi cum să se asigure că efortul global eşuat de a aborda schimbările climatice nu va fi şi mai mult întârziat de criza de energie exacerbată de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei.

În timp ce economiile avansate din întreaga lume se luptă cu pieţe ale forţei de muncă restrânse, se va dezbate importanţa recalificării forţei de muncă, a generării de locuri de muncă remunerate corespunzător şi a depăşirii deficienţelor în ceea ce priveşte paritatea de gen şi echitatea rasială.

Activiştii pentru climă au protestat duminică, la Davos, faţă de rolul marilor companii petroliere la Forumul Economic Mondial.

Marile firme energetice, inclusiv BP, Chevron şi Saudi Aramco, se numără printre cei 1.500 de lideri de afaceri care se reunesc pentru întâlnirea anuală din staţiunea elveţiană.

"Cerem acţiuni concrete şi reale în domeniul climei", a declarat Nicolas Siegrist, organizatorul protestului, în vârstă de 26 de ani, care conduce, de asemenea, Partidul Tinerilor Socialişti din Elveţia.

Peste o sută de protestatari adunaţi într-o piaţă înzăpezită din Davos au scandat: "schimbaţi-vă dieta pentru climă, mâncaţi-i pe cei bogaţi", în timp ce unii au huiduit firmele petroliere citate în timpul unui discurs.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO