Eveniment

A început un nou an şcolar, cu aceleaşi lipsuri. Educaţia rămâne în 2024 tot cu golul de finanţare de cel puţin 27 mld. lei, bani pe care chiar Iohannis şi Deca i-au promis în legile „României educate“

A început un nou an şcolar, cu aceleaşi lipsuri....

Autor: Iulian Anghel

10.09.2024, 08:38 241

Educaţia a primit în 2024 mai puţin de jumătate din ce-i este alocat prin legea educaţiei şi cu 27mld. lei sub ceea ce i-a fost atribuit prin chiar „legile Iohannis”, împachetate în proiectul preşedintelui „România Educată”.

Şcoala a început pentru 3 milioane de copii, în aproape aceleaşi condiţii ca anul trecut şi ca în toţi anii din urmă. Preşe­dintele României, Klaus Ioha­n­nis, a fost la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, din sectorul 2 din Bucureşti, acolo a fost prezentă şi ministra educaţiei, Ligia Deca.

„Şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ. Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului România Educată, transpus în legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi”, a spus Klaus Iohannis.

Amintind de legile din proiectul România educată, şeful statului nu a spus însă că aceste legi privesc şi asigurarea finanţării educaţiei  şi că fără bani nu există educaţie bună. Legea 198/2023 privind învăţământul preuniversitar spune că educaţiei trebuie să-i fie asigurat cel puţin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pe un an calendaristic. (Art. 134: „Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro