Eveniment

A mai picat un "băiat deştept": Alpiq iese de pe lista abonaţilor la cea mai ieftină energie din ţară. Au mai rămas la negocieri Alro, Energy Holding, Elsid şi Electrocarbon

A mai picat un băiat deştept: Alpiq iese de pe lista abonaţilor la cea mai ieftină energie din ţară. Au mai rămas la negocieri Alro, Energy Hoolding, Elsid şi Electrocarbon

Autor: Roxana Petrescu

20.07.2012, 16:37 4078

Alte două contracte directe cu energie hidro au fost denunţate azi, respectiv cele cu Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries, a anunţat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, avocatul care controlează firma Euro Insol. Acestea erau printre cele mai mari contracte directe ale Hidroelectrica.

Profituri de 200 de milioane de euro s-au dus pe apă doar din două contracte ale Hidroelectrica cu Alpiq

Alpiq Rom­Energie s-a format în jurul EHOL Distribution, un pui al Energy Holding, iar Alpiq RomIndustries este fostul Buzmann Industries, o companie care, potrivit informaţiilor disponibile, ar fi fost controlată tot de Bogdan Buzăianu, omul din spatele Energy Holding.


Contractul dintre Hidroelectrica şi Alpiq RomEnergie datează din 2008, iar cel cu Alpiq RomIndustries este din 2004. Cele două companii au cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica 2,5 TWh împreună, pentru care au plătit un preţ de 130 de lei pe MWh, la fel ca Energy Holding.

Pe bursa de energie OPCOM, preţul spot a ajuns însă anul trecut la 221 de lei pe MWh, în timp ce media contractelor bilaterale a fost de 162 de lei pe MWh. Până acum au mai fost denunţate contractele directe ale Hidroelectrica semnate cu Euro P.E.C, EFT AG, EFT România.

La negocieri au mai rămas Energy Holding, Alro, Elsid şi Electrocarbon. Contractul cu Electromagnetica a fost menţinut dupa creşterea preţurlui de la 140,2 lei pe MWh la 198,6 lei pe MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO