Eveniment

A şasea zi de proteste în Piaţa Universităţii: Peste 1000 de persoane au ieşit în stradă

A şasea zi de proteste în Piaţa Universităţii: Peste...

Autor: Andrei Dumitrescu

08.11.2015, 19:32 266

Oamenii au început să se adune în Piaţa Universităţii după ora 18.00. Anunţul privind mitingul de duminică seară a fost făcut, ca şi în zilele precedente, pe Facebook, iar la ora transmiterii acestei ştiri, în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional s-au strâns peste 1000 de persoane.

Protestatarii au adus steaguri tricolore şi bannere cu mesaje precum: "În ţara mea părinţii au plâns şi plâng morminte multe", "În ţara mea vreau dreptate, nu imunitate", "Respect, nu umilinţă", "Depolitizarea instituţiilor publice", "Averile la control pentru funcţionarii publici", "Mai presus de toate speranţă pentru copiii României".

De asemenea, unii dintre tinerii participanţi la manifestaţia din Piaţa Universităţii împart în mulţime un alt număr din ”Ziarul Colectiv”, pe care sunt tipărite texte aparţinând scriitorului Mircea Cărtărescu, lui Adrian Despot, liderul trupei Viţa de Vie, Dianei Maria Georgescu, Laurei Bănică Alistar şi lui Claudiu Mircea Bixa.

Un bărbat aflat în Piaţa Universităţii, înconjurat de un grup de protestatari, striga la o portavoce: "Jos parlamentarii!" ,"România, trezeşte-te", "Toate partidele, aceeaşi mizerie" şi "Toate partidele fură prin rotaţie".

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, şi-au pierdut viaţa 45 de persoane, dintre care patru au decedat, duminică, iar sâmbătă alte nouă, două dintre acestea în Olanda.

Ministerului Sănătăţii a precizat că, duminică la prânz, erau internaţi în spitalele din Bucureşti 95 de răniţi în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă şi critică, iar 57 stabili.

În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va merge şi el printre manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli şi ce aşteptări au de la preşedinte.

Regele Mihai I a spus, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil, prin intermediul biroului său de presă, că atunci când a întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea statului român, avea 22 de ani, vârsta tinerilor protestatari din prezent, cărora le transmite că timpul României lor a început, precizând că, prin raportarea ei la naţiune, Coroana ocroteşte fiinţa naţională.

"Români, Când am întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea existenţei Statului român, aveam 22 de ani. Aceeaşi vârstă o aveau şi cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piaţa Palatului Regal, pentru a-şi apăra libertatea. Aceeaşi vârstă o au şi cei ce au ieşit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învăţat în tinereţe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii. Alt lucru învăţat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un 'mâine'. Ţara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe", spune Regele Mihai I, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil, prin intermediul biroului său de presă.

Regele Mihai I mai spune că "a avea legi bune este un lucru însemnat" şi "a-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros". "Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo", afirmă Regele Mihai I.

Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi, vineri şi sâmbătă, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO