Eveniment

A.T. Kearney: ArcelorMittal, castigatorul globalizarii

17.11.2008, 20:57 22

ArcelorMittal, cel mai mare grup siderurgic din lume, care detine patru combinate pe piata locala si operatorul portuar Romportmet Galati, ocupa primul loc in clasamentul Campioni Globali care include cele 25 de companii care au profitat cel mai bine de pe urma globalizarii, realizat de compania de consultanta A.T. Kearney.

Colosul siderurgic, cu afaceri de peste 100 de mld. dolari, controlat de miliardarul indian Lakhsmi Mittal, a fost, alaturi de Dacia, unul dintre primele mari businessuri prezente la nivel local care au anuntat ca vor reduce productia ca urmare a scaderii cererii de pe pietele internationale. Cel mai afectat este combinatul de la Hunedoara, unde productia va fi oprita timp de aproximativ doua luni, iar cei 1.200 de angajati vor fi trimisi prin rotatie in concediu incepand cu aceasta luna, administratia sustinand ca exista posibilitatea ca unii salariati sa fie trimisi in somaj tehnic.
Cu toate ca a anuntat reducerea productiei si la Galati, conducerea combinatului, unde lucreaza 13.600 de oameni in prezent, a declarat recent ca nu ia in considerare varianta concedierilor colective. "In acest context, in care se consuma otelul de pe stocuri, este nevoie ca si noi sa reducem productia, cu scopul de a restabili echilibrul dintre cerere si oferta. Nu anticipam recurgerea la concedieri in randul angajatilor nostri. Pe termen lung, planurile noastre de crestere raman neschimbate", declara recent Dorian Dumitrescu, PR manager al ArcelorMittal Galati.
O alta companie prezenta la nivel local si inclusa in topul A.T. Kearney pe pozitia 11 este OMV, actionarul majoritar al celei mai mari companii locale, Petrom. De asemenea, cel mai mare producator de bere din lume InBev, prezent si la nivel local, se afla pe locul 25 in clasament.
Intre primele zece companii se afla Apple (SUA), Xstrata (Elvetia), Hyundai Hevy Industries (Coreea de Sud), Doosan (Coreea de Sud), Gazprom (Rusia), Vale (Brazilia) Severstal (Rusia), America Movil (Mexic) si Noble Group (Hong Kong). Clasamentul a masurat felul in care companiile s-au extins regional si ritmul de crestere al businessului, care a depasit ritmul de crestere al competitorilor si al pietei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO