Eveniment

A treia economie a planetei s-a prăbuşit în al doilea trimestru, înregistrând o contracţie de 28,1%. Analiştii cred că ţara nu va reveni niciodată la nivelurile pre-pandemie

A treia economie a planetei s-a prăbuşit în al doilea...

Autor: Eduard Ivanovici

13.09.2020, 14:39 11017

Economia Japoniei – a treia la nivel mondial – a scăzut mai mult decât se credea iniţial. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, produsul intern brut (PIB) a suferit un declin de 28,1%, cu 0,3% peste datele publicate în urmă cu trei săptămâni, notează CNBC.

Pe măsură ce autorităţile nipone au raportat cea mai gravă scădere economică pe timp de pace, cheltuielile de capital au înregistrat o scădere de 4,7%, iar cheltuielile de consum s-au redus cu 7,6% în iulie faţă de aceeaşi lună din 2019, ultimul rezultat fiind de două ori mai rău decât previziunile analiştilor.

„Următorul prim-ministru va trebui să prioritizeze măsurile de combatere a coronavirusului. Economia ar putea înregistra o recuperare de două cifre, însă ritmul va fi încet”, spune economistul Masaki Kuwahara, potrivit The Japan Times.

Spre sfârşitul lunii august, Shinzo Abe – cel mai longeviv premier al Japoniei – a anunţat că va demisiona din cauza problemelor de sănătate.

Analiştii spun că PIB-ul Japoniei va creşte cu aproximativ 13% în T3, însă rezultatul nu va compensa cele trei trimestre consecutive de pierderi. Economiştii din cadrul Bloomberg cred că economia niponă nu va reveni niciodată la nivelurile pre-pandemie deoarece criza a întârziat prea mult reformele de care au nevoie cetăţenii, în condiţiile în care populaţia tot mai mică a ţării va cauza probleme mari pe termen lung.

Cu aproximativ 125 de milioane de locuitori, Japonia are cea mai îmbătrânită populaţie la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO