Eveniment

A venit potopul în crypto? Investitorii retrag niveluri record de monede din exchange-urile crypto

A venit potopul în crypto? Investitorii retrag niveluri...

Autor: Valeriu Dănilă

25.12.2022, 13:00 15221

Traderii se grăbesc să lichideze alarmaţi de siguranţa activelor lor după ce FTX a dat faliment, conform Nikou Asgari pentru Financial Times.

Investitorii retrag niveluri record de bitcoin din exchange-urile de crypto deoarece colapsul FTX, deţinut de Sam Bankman-Fried, stârneşte teama cu privire la siguranţa activelor.

FTX, odată favoritul lumii crypto, a dat faliment la mijlocul lunii Noiembrie după ce o gaură de 8 miliarde de dolari a apărut în bilanţul companiei.

Noul director executiv, John ray, a vorbit despre lipsa oricărei măsuri de bază cu privire la managementul riscului şi Bankman-Fried a admis proceduri slabe de control intern. Decăderea rapidă a alarmat investitorii care îşi păstrează şi învestesc activele pe alte platforme centralizate de crypto exchange, ducând la un nivel record de retrageri de bitcoin, cea mai folosită cryptomonedă. FTX a eşuat luna trecută cu mai mult de 1 milion de potenţial creditori, incluzând mulţi care şi-au păstrat activele în exchange.

Luna trecută investitorii au retras 91363 de bitcoini, valorând în total aproape 1,5 miliarde de dolari, bazat pe preţul mediu al lunii Noiembrie de 16,400$ pe unitate, conform Binance, Kraken şi Coinbase. Asta a marcat cea mai mare retragere de bitcoini din istorie, conform datelor de la CryptoCompare. Este neclar dacă aceste monede sunt vândute sau mutate în portofele private.

Graba pentru a închide poziţiile vine pe măsură ce preţul bitcoinului a scăzut cu 64% în acest an şi se vinde în prezent la un preţ aproximativ de 17000$ pe unitate.

Retagerile din Octombrie au fost de asemenea mari, la 75294 de bitcoini, pe măsură ce traderii de crypto şi-au scos fondurile după o vară plină de crize, care a inclus falimentul Celsiul şi Voyager Digital, companii ce ofereau servicii de împrumut pentru monede digitale.

Exchange-urile rivale s-au grăbit să se distanţeze de practicile din interiorul FTX într-un efort de a calma clienţii şi de a limita răspândirea panicii.

Totuşi, retragerile record sublinează îngrijorarea investitorilor cu privire la bitcoin deoarece industria activelor digitale întâmpină presiune din partea decidenţilor la nivel global.

În primele 7 zile din Decembrie, 4545 de bitcoini au fost retraşi din exchange-urile centralizate, comparat cu 3846 de intrări de bitcoin în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de CryptoCompare.

Ca un semn al impactului negativ pe care falimentul FTX l-a avut asupra competitorilor, agenţia de rating Moody a plasat obligaţiunile Coinbase, companie listată în SUA, în scădere la sfarşitul lunii Noiembrie, citând „creşterea şanselor de scăderi susţinute în volumul de trading şi împlicarea clienţilor, 2 factori majori pentru venit”.

„Scăderea preţurilor la activele digitale o să restricţioneze abilitatea companiilor de a se împrumuta şi o să scadă cererea din partea clienţilor”, au scris analiştii Moody săptămâna aceasta. Ei au adăugat că scăderea preţurilor la crypto „o să deterioreze calitatatea creditului societăţilo financiare centralizate”.

„Chiar dacă rata vânzării bitcoinului va scădea, pagubele au deja produse”, spune Eric Robertsen, şeful global al cercetării la Standard Chartered, în această săptămână.

El a prezis că durerea investitorilor din zona crypto va continua şi în 2023, „Din ce în ce mai multe firme de crypto şi exchange-uri se găsesc în situaţia de a avea lichiditate insuficientă, ducând în continuare la falimente şi scăderea încrederii învestitorilor în monede digitale”, conchide acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO