Eveniment

O abatere de la „regulă“: guvernul nu a sacrificat investiţiile în 2020, chiar dacă bugetul este constrâns. Investiţiile publice cresc, însă scăderea investiţiilor private atârnă greu: investiţiile totale vor contribui negativ la evoluţia PIB în 2020

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank

Autor: Răzvan Botea

29.08.2020, 14:07 2350

Execuţia bugetară la 6 luni şi majorarea cheltuielilor de stat cu investiţiile la ultima rectificare bugetară arată că guvernul nu a sacrificat investiţiile în acest an. Investiţiile erau, de regulă, primele sacri­ficate atunci când bu­getul de stat era împo­vărat.

„Dacă ne uităm la execuţia bugetară, în secto­rul public a fost o creştere destul de mare a investiţiilor. Fiind an electoral la nivel local mulţi primari implementează proiecte de investiţii, dar pare că şi lucrările mari de infrastructură au fost pornite, ceea ce este un lucru bun“, a spus Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Execuţia bugetară la 6 luni arată investiţii (cheltuieli de capital) de 9,4 mld. lei, un plus de 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Ideea de relansare economică prin investiţii este bună, dar există o limita a capacităţii statului de a se împrumuta şi aici trebuie angrenat sectorul privat. În principiu, anul acesta s-au făcut investiţii şi poate se vor mai face până la sfârşitul anului, dar cu consecinţa unei datorii publice“, a spus pentru ZF Laurian Lungu, economist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO