Eveniment

Acord regional de interconectare a reţelelor de gaze de 220 mil. euro

România a consumat anul trecut 12 mld. mc de gaze, cea mai mare parte fiind asigurată din producţia internă

România a consumat anul trecut 12 mld. mc de gaze, cea mai mare parte fiind asigurată din producţia internă

Autor: Florentina Dragu

23.04.2015, 00:04 414
România, Bulgaria şi Grecia au semnat ieri un acord pentru conectarea reţelelor naţionale de transmisie a gazelor naturale, proiect ce va necesita investiţii totale de circa 220 de milioane de euro, potrivit publicaţiei americane Wall Street Journal.

Înţelegerea a fost semnată la Sofia de către oficiali din ministerele de energie din cele trei ţări, la patru luni după încheierea, la Bruxelles, a unui acord de colaborare pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale.

Coridorul vertical România - Bulgaria - Grecia va fi operaţional în 2018, a declarat Jecio Stankov, secretar de stat în ministerul bulgar al energiei.

„Obţinem, în sfârşit, o nouă sursă de gaze naturale. Până acum am fost dependenţi în totalitate de o singură sursă: Rusia“, a spus Stankov.

Consumul intern de gaze al Bulgariei atinge circa trei miliarde de metri cubi pe an, iar 95% din cantitate este importată din Rusia. Spre comparaţie, România a consumat anul trecut 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte fiind asigurată din producţia internă, de Romgaz şi OMV Petrom.

Acordul semnat ieri survine în contextul în care Comisia Europeană a acuzat formal compania rusă de stat Gazprom de încălcarea regulilor antitrust pe piaţa gazelor naturale în opt ţări, şi anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels