Eveniment

Acreditarea Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş a fost suspendată în mijlocul pandemiei din cauza instrumentarului medical ruginit, vechi de 20 de ani, şi a pereţilor scorojiţi

Acreditarea Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş a fost...

Autor: Vasile Magradean

15.07.2020, 12:37 280

Acreditarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost suspendată până la remedierea deficienţelor semnalate în Blocul Operator de la Ortopedie – Traumatologie. Aici au fost descoperite instrumentar medical ruginit, vechi de 20 de ani, pereţi scorojiţi şi aparate defecte.

Decizia de suspendare a acreditării spitalului din Târgu Mureş a fost luată de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) după ce deputatul Emanuel Ungureanu a scris pe Facebook că a găsit un „dezastru” la unitatea medicală.

Suspendarea acreditării Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş are loc până la remedierea deficienţelor, dar nu mai mult de 6 luni.

În perioada următoare, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş trebuie să elaboreze şi să transmită către ANMCS, spre avizare, planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării.

Unitatea medicală funcţionează în baza unei autorizaţii din septembrie 2019 cu Program cadru de conformare, unul din obiective fiind renovarea Blocului Operator I cu săli de operaţie în specialitatea ortopedie-traumatologie.

Conducerea spitalului susţine că renovarea blocului operator era programată în luna martie 2020, dar, din cauza contextului epidemiologic cauzat de pandemia COVID-19, lucrările au fost sistate.

„Măsura luată de către ANMCS este disproporţionată în raport cu deficienţele constatate - pereţi exfoliaţi, crăpături în paviment, neconformităţi care nu au pus în pericol siguranţa pacientului în cadrul Blocului operator ortopedie-traumatologie. Suspendarea acreditării nu afectează buna desfăşurare a activităţii spitalului”, au spus reprezentanţii spitalului.

Conducerea unităţii medicale anunţă că va pune în aplicare dispoziţiile ordinului de suspendare a acreditării şi va întocmi un plan de remediere a deficienţelor, care va fi înaintat către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Deputatul Emanuel Ungureanu semnala în luna iunie că în sala de operaţii de la Ortopedie-Traumatologie instrumentarul medical este vechi de 20 de ani şi ruginit, pereţii sunt scorojiţi iar în sală funcţionează o chiuvetă din tablă de alamă ruginită, „o improvizaţie unde se aruncă ilegal sângele contaminat după operaţii”.

În plus, materiale de unică folosinţă cum ar fi cauterele şi sistemele de aspiraţie se resterilizează de 15-20 de ori iar spaţiile de depozitate ale materialelor sanitare sunt înguste şi dezorganizate.

Deputatul îl acuzase pe Vasile Cepoi, şeful Autoritatăţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), care a emis acreditarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, că a evitat să vadă acel spaţiu pentru că i s-a comunicat de la partid că trebuie să „închidă ochii şi i-a închis”.

„Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Managementul Calităţii în Sănătate nu au intrat în această sală de operaţie şi au evitat să mai intre în altă sală. Ce contează pericolul la care sunt expuşi deopotrivă bolnavii şi personalul care lucrează în acest coteţ? Şpaga să vină”, a mai scris deputatul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO