Eveniment

Acţiunile din domeniul apărării depăşesc S&P 500 în acest an, pe fondul războiului din Ucraina

Acţiunile din domeniul apărării depăşesc S&P 500 în...

Autor: Dorin Oancea

29.05.2022, 10:00 170

Acţiunile Lockheed Martin, Northrop Grumman şi ale altor producători de echipamente militare au evitat cele mai grave efecte ale recentei crize de şapte săptămâni de pe piaţa bursieră, depăşind S&P 500, scrie Bloomberg.

Războiul din Ucraina şi riscurile tot mai mari reprezentate de ambiţiile militare ale Chinei au încurajat sprijinul pentru cheltuieli mai mari în domeniul apărării în SUA şi Europa. Iar aceste ameninţări nu vor dispărea peste noapte, oferind contractorilor din domeniul apărării stabilitate împotriva turbulenţelor din alte părţi ale economiei globale.

Un indice S&P al acţiunilor din sectorul aerospaţial şi al apărării a înregistrat un câştig de 2,2% în acest an până la închiderea de joi, comparativ cu scăderea de 15% susţinută de indicele S&P 500. Lockheed Martin, cel mai mare contractor pur-play din domeniul apărării din SUA, a condus grupul cu o creştere de 26%.

Comparaţia ar arăta chiar mai bine dacă nu ar fi vorba de Boeing Co, ale cărui acţiuni s-au prăbuşit cu aproximativ 37% în acest an şi au fost o piedică pentru grup. Cel mai mare producător american de avioane şi-a consumat rezervele de lichidităţi în timp ce se luptă cu depăşirile de costuri la contractele de apărare cu preţ fix, cu oprirea livrărilor 787 Dreamliner şi cu revenirea în impas a avionului 737 Max în China.

Deşi sectorul de apărare şi aerospaţial nu este singurul grup S&P care se descurcă bine - cele mai mari câştiguri din 2022 sunt dominate de companiile energetice - acesta se află în prima cincime din cele 158 de industrii urmărite.

Aproximativ 20 de naţiuni trimit mai multe arme pentru a sprijini apărarea Ucrainei, care în cele din urmă vor trebui să fie reaprovizionate, în timp ce planurile de cheltuieli comunicate de SUA şi aliaţii săi ar putea fi mai mari.

Administraţia Biden a trimis armament în valoare de miliarde de dolari pentru a sprijini forţele de apărare ucrainene, inclusiv elicoptere, drone, artilerie şi rachete Javelin care distrug tancuri, un joint venture al Lockheed şi Raytheon. Un pachet de 40 de miliarde de dolari de ajutor suplimentar pentru Ucraina, semnat de preşedinte la 21 mai, include fonduri pentru refacerea stocurilor de armament ale SUA.

Decizia Germaniei de a cheltui peste 100 de miliarde de dolari pentru a-şi moderniza forţele armate ar putea stimula alţi aliaţi NATO să urmeze exemplul, au scris analiştii de la Jefferies într-o notă pentru clienţi din martie. Aceştia au estimat că fiecare membru al NATO care ar cheltui 2% din PIB pentru apărare, procent recomandat, s-ar traduce prin cheltuieli suplimentare de aproximativ 80 de miliarde de dolari, sau o creştere de 7% a bugetului NATO.

Cu toate acestea, forţa pe termen mai lung care determină cheltuielile de apărare ale SUA este China, pe care secretarul adjunct al Departamentului Apărării, Kathleen Hicks, a numit-o recent "cel mai important concurent strategic şi cea mai importantă provocare pentru armata noastră".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO