Eveniment

Activia si Actimel, mai mult decat un iaurt? Danone a retras cererile de certificare stiintifica

15.04.2010, 23:06 1465

Danone, cel mai mare producator local de iaurturi, a intreruptdemersul de obtinere a certificarii stiintifice de la un organismeuropean de profil pentru beneficiile de sanatate ale Activia siActimel. Danone promoveaza de foarte mult timp in Romania faptul caiaurturile Activia si Actimel au beneficii pentru sanatate si aincercat sa obtina o certificare stiintifica de la AutoritateaEuropeana pentru Siguranta Alimentelor (European Food SafetyAuthority - EFSA).

Recent, grupul francez a retras aceste cereri de certificare,insa sustine ca nu intentioneaza sa renunte la recunoastereaefectelor pentru sanatate pentru iaurturile Actimel si Activia.

Motivul care a stat in spatele acestei decizii, mentionat dereprezentantii Danone in raportul trimestrial al rezultatelorfinanciare, este "lipsa de transparenta in aplicarea regulamentuluieuropean" de catre EFSA si anuntul acesteia ca va organiza la 1iunie o reuniune cu producatorii pentru a clarifica criteriile siregulile de evaluare ale produselor analizate. Danone sustine ca nuau fost retrase toate dosarele inaintate EFSA, un al treilea dosar,pentru Actimel, fiind in prezent analizat de autoritateaeuropeana.

"O situatie similara s-a produs in aprilie 2009, cand dosarelepentru Actimel si Activia au fost retrase ca urmare a convocarii decatre EFSA a reuniunii din 15 iunie 2009", au spus reprezentantiiDanone Romania. Acestia au mentionat ca retragerea dosarelor estetemporara si ca Danone nu intentioneaza sa retraga reclameledifuzate pe posturile TV pentru Activia si Actimel sau sa renuntela recunoasterea efectelor asupra sanatatii a celor douabranduri.

In prezent, in reclamele difuzate in Romania, reprezentantiiDanone sustin ca Actimel intareste sistemul de aparare naturala aorganismului (imunitatea), iar Activia ajuta la reducerea durateitranzitului intestinal lent. Activia realizeaza anual circa 15% dinvanzarile Danone Romania, care in 2008 a avut o cifra de afaceri deaproximativ 115 mil. euro. Filiala locala a grupului francez nu adezvaluit rezultatele financiare ale companiei in anul 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO