Eveniment

Actualul şef DIPI şi alţi cinci foşti şefi din instituţie, urmăriţi penal de DNA

Actualul şef DIPI şi alţi cinci foşti şefi din...

Autor: Claudiu Surmei

29.08.2016, 18:38 223

Actualul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, Rareş Văduva, a fost pus sub acuzare pe procurorii anticorupţie sub acuzaţiile de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.

"În cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareş, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat", potrivit DNA.

Fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, este urmărit penal pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată.

"Folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe şi-a însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative", se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe fostul şef DIPI, Gelu Oltean, că, în 2014, şi-a însuşit 15.000 lei, iar pentru a putea face asta, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative într-un raport întocmit ulterior.

"Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale", se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Şi Nelu Zărnică, fost şef adjunct al DIPI, precum şi Gheorghe Popa, şi el fost şef adjunct al DIPI, dar şi Ioan Dorin Popa, fost şef adjunct al Diviziunii administrative a D.I.P.I, au fost puşi sub acuzare în acelaşi dosar.

În ceea ce-l priveşte pe fostul şef adjunct al D.G.I.P.I, Gheorghe Popa, acesta este acuzat că şi-a însuşit 1.500 lei. Ulterior, a schimbat destinaţia legală a 1.350 lei. La fel ca şi Gelu Oltean, ca să ascundă delapidarea " a înregistrat în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale".

Fostul şef adjunct al Diviziunii administrative a D.I.P.I., Ioan-Dorin Popa, este acuzat de către procurorii DNA că, prin intermediul a 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, a schimbat destinaţia legală a peste 200.000 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative.

"Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a însuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.", mai arată procurorii DNA.

La sfârşitul anului 2012, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI, a cărei conducere era numită de ministrul de Interne, a fost reorganizată ca departament, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.

Gelu Oltean, numit director general al DGIPI în aprilie 2012, a fost reconfirmat la conducerea structurii, la începutul lunii ianuarie 2013, de premierul de atunci Victor Ponta, fiind numit secretar de stat la şefia DIPI. Ulterior, în anul 2014, a fost eliberat din funcţie la propunerea ministrului de atunci, Gabriel Oprea şi înlocuit cu Gheorghe Nicolae. Gheorghe Nicolae a fost trimis în judecată în luna mai, alături de Gabriel Oprea, la conducerea DIPI fiind numit Rareş Văduva.

Procurorii anticorupţie instrumentează un nou dosar de deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, "între care şi persoane care deţineau deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie", cauza fiind disjunsă din cea în care au fost trimişi în judecată fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, şi fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO