Eveniment

Acuzaţie de mită record la Fisc de 1,8 mil. euro. Un consilier superior ANAF şi preşedintele RIFF, arestaţi

Acuzaţie de mită record la Fisc de 1,8 mil. euro. Un consilier superior ANAF şi preşedintele RIFF, arestaţi

Marius Stăncescu este preşedintele firmei de consultanţă financiară şi de business Riff Holding International

Autor: Vanghele Ovidiu Mihai, Lupasteanu Catalin

02.03.2011, 23:57 707

Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivăpentru 29 de zile pentru Nicolae Adrian Gavrilă, un consiliersuperior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF), şi Marius Stăncescu, un avocat din Baroul Bucureşti,preşedintele grupului Riff Holding, pentru acuzaţia de luare demită de un nivel record: 1,8 milioane de euro.

Riff Holding International a avut o cifră de afaceri de 1,5milioane de lei în 2009.

Denunţătorul care a iniţiat dosarul este un om de afaceriitalian, Antonello Celestini, care a fost la rândul său trimis înjudecată, pentru evaziune fiscală, în decembrie 2010, alături defostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache,în cazul firmei de tutun Galaxy Tobacco, pentru neplată de accizeşi TVA.

Galaxy Tobacco este deţinută în proporţii egale de Interagro şifirma italiană CTS, iar Interagro este controlată de omul deafaceri Ioan Niculae.

Fiscul afirmă că firmele implicate în dosarul în care Gavrilă afost arestat împreună cu avocatul bucureştean au produs bugetuluistatului un prejudiciu de 357 mil. euro, care a fost constatat deGarda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV).

Este neclar de unde provine această sumă având în vedere căafacerile companiei Galaxy sunt de circa 15 milioane de euro pean.

Totodată, ANAF, prin Garda Financiară şi ANV, a sesizat şi aînaintat actele de control organelor de urmărire penală în vedereacontinuării cercetărilor, potrivit unui comunicat al ANAF referitorla "speţa Celestini".

Care sunt acuzaţiile

În perioada 2007-2008, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian, încalitate de consilier în cadrul ANAF, a primit de la un denunţătorsuma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă factori dedecizie din cadrul ANAF asupra cărora avea influenţă, pentru a nuse recurge la blocarea conturilor firmei la care denunţătorul eraacţionar, a rezultat din ordonanţa de punere în mişcare a acţiuniipenale întocmită de procurori.

În cursul anului 2008, Gavrilă a pretins de la acelaşidenunţător suma de 400.000 euro pentru a interveni pe lângă opersoană cu funcţie de conducere la ANV, pe lângă care lăsase săcreadă că are influenţă, astfel încât să fie efectuat transferulunei cantităţi de 960 tone tutun din România în Italia, fără plataaccizelor aferente.

În cursul lunii noiembrie 2010, Gavrilă a pretins suma de200.000 euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană cufuncţie de conducere la ANV, în vederea ridicării sechestrului depe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu.

În luna august 2009, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin aprimit de la acelaşi denunţător suma de 50.000 euro, prinintermediul SC AMERISCO ENTERPRISES LTD - societate de tip offshore - pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul GărziiFinanciare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să secreadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul uneiverificări la firma la care denunţătorul era acţionar, fapte deevaziune fiscală şi de contrabandă.

În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul StăncescuMarius-Cătălin ar fi pretins denunţătorului suma de 30.000 de euro,din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni pe lângăcomisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pelângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu ficonstatate, cu prilejul verificărilor aflate în curs, fapte deevaziune fiscală şi de contrabandă la firma la care acesta eraacţionar denunţătorul.

În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul StăncescuMarius-Cătălin a acceptat promisiunea denunţătorului ca prinintermediul său să se remită suma de 1.000.000. euro unei persoanedin conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contulintervenţiei, un procentaj de 10%. În schimb, denunţătorul urma săînfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin,ferită de controalele ANAF.

Ce spune apărătorul avocatului MariusStăncescu

Avocatul Ioan Cazacu, apărătorul avocatului Marius Stăncescu -reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, - adeclarat la ieşirea din sala de judecată de la Curtea de ApelBucureşti care dezbate propunerea de arestare preventivă a acestuiacă DNA nu ar avea probe în legătură cu acuzaţiile pe care le face."Este o încercare disperată a DNA de a fabrica probe în acestdosar, prin alăturarea clientului meu - un avocat şi expert înacelaşi timp în audit financiar contabil - de o persoană din cadrulANAF, cu care nu are nicio legătură", a susţinut Cazacu. Apărătorullui Stăncescu a explicat că, în opinia lui, procurorii ar încercaîn acest fel să ajungă la şeful ANAF, Sorin Blejnar.

"Toate lucrurile astea conduc, după opinia mea, la încercareaDNA de a scoate o arestare în condiţiile pe care le cunoaştem cutoţii." Cazacu a precizat că "s-a pronunţat numele lui Blejnar" ,dar nu de către clientul său, care nu l-a cunoscut niciodată. "DNAar fi afirmat că s-a discutat despre un trafic de influenţă ladomnul Blejnar de o valoare destul de mare, de peste un milion deeuro."

Referitor la persoana denunţătorului din acest caz - un cetăţeanitalian pe nume Celestini - avocatul Cazacu a spus că acesta este"un personaj cu vechi state la DNA", afirmând că are şi un "dosaractiv" pe rolul DNA, în care este cercetat. Potrivit sursei citate,omul de afaceri italian a apelat la DNA ori de câte ori a avutinsuccese în afaceri.

Marius Stăncescu este preşedintele firmei de consultanţăfinanciară şi de business Riff Holding International.

Grupul are două linii importante de business: serviciilefinanciare (contabilitate, audit, consultanţă) şi serviciile desuport pentru companii (evaluare, legal, comunicare, marketing,publishing, protecţia muncii/evaluare de risc profesional şi wealthmanagement).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO