Eveniment

Acuzaţii grave de la DNA la adresa senatorului PDL Mircea Banias

13.12.2010, 23:34 116

Procurorul anticorupţie care anchetează vânzarea unor motoareindustriale de la UCM Reşiţa firmei libanezului Said Baaklini,acesta din urmă cerând o restituire de TVA de 60 de milioane deeuro, a declarat ieri în instanţă că senatorul PDL Mircea Banias e"făptuitor" şi că acesta este interceptat.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a dezbătutieri atât contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)privind cercetarea în libertate a lui Adrian Chebuţiu, preşedinteal Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCMReşiţa SA, cât şi recursul lui Adrian Coriolan Preda, directorexecutiv al aceleiaşi societăţi, faţă de măsura arestăriipreventive pentru 29 de zile, dispusă în 2 decembrie, de ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul Gheorghe Bocşan, cel care instrumentează dosarul încare aceştia sunt cercetaţi, privind vânzarea unor motoareindustriale de la UCM Reşiţa firmei libanezului Said Baaklini, aspus în faţa instanţei că nu este fundamentată excepţia denecompetenţă materială a instanţei supreme invocată de cătreavocaţi, pentru că în acest dosar s-au făcut cercetări şi faţă deun parlamentar, respectiv senatorul PDL de Constanţa, MirceaBanias. El a precizat că acest fapt creează un caz deindivizibilitate a cauzei cu privire la restul persoanelorcercetate în dosar, fiind atrasă astfel şi competenţa de judecare ainstanţei supreme.

Gheorghe Bocşan a adăugat că senatorul PDL de Constanţa MirceaBanias are calitate de "făptuitor" în acest dosar, că "esteimplicat în aceste infracţiuni" şi că "pe numele său s-au emismandate de interceptare a convorbirilor telefonice". "Mircea Baniaseste implicat în aceste infracţiuni. Operează un caz deindivizibilitate între Mircea Banias şi restul persoanelorcercetate. Mircea Banias are calitate de făptuitor, iar pe numelesău s-au emis mandate de interceptare a telefonului", a motivatprocurorul DNA în faţa celor cinci judecători.

Procurorul a mai susţinut că în acest dosar ar fi implicat şidirectorul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX),secretarul de stat Călin Radu Ancuţa, care în prezenţa libanezuluiBaaklini ar fi vorbit cu directorul executiv al UCM Reşiţa, AdrianCoriolan Preda, pentru a-i cere acestuia să emită o notă cătreANCEX prin care să arate dacă motoarele ce se doreau a fi exportateaveau sau nu dublă utilizare. Totodată, Gheorghe Bocşan a arătat căîn caz ar fi implicat şi şeful Agenţiei Naţionale de AdministrareFiscale (ANAF), Sorin Blejnar, tot legat de o discuţie a acestuiacu Adrian Preda, fără a oferi alte detalii.

În ce priveşte contestaţia faţă de decizia de cercetare înlibertate a lui Adrian Chebuţiu, procurorul DNA a arătat că primainstanţă care a analizat propunerea de arestare în cazul acestuia asubevaluat implicarea sa în acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO