Eveniment

Acuzaţii grave: un jurnalist afirmă că probe asociate unei plângeri au fost transmise la terţi de către Poliţie

Acuzaţii grave: un jurnalist afirmă că probe asociate...

Autor: Adelina Mihai

06.04.2022, 00:03 232

Jurnalista Emilia Şercan, care a dezvăluit numeroase cazuri de plagiat la nivel înalt, acuză Poliţia că a pus la dispoziţia unor terţi probe aferente unei plângeri pe care ea a făcut-o, iar probele au fost făcute ulterior publice. Acuzaţiile ei zdruncină încrederea în Poliţie.

Emilia Şercan (foto), jurnalista de investigaţie care a dezvăluit luni că autorităţile statului au încercat să o intimideze şi să o discrediteze la scurt timp după ce aceasta a publicat un articol care arăta că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată, spune că guvernul a reacţionat cu o „întârziere nepermisă“ la acuzaţiile sale.

„Aşteptările mele sunt foarte scăzute în acest moment. Nu cred că autorităţile statului vor face ceva pentru a descoperi cine a scurs respectiva probă dintr-un dosar penal şi pentru a-l trage la răspundere pe respectivul astfel încât statul român să-şi îndeplinească misiunea de protecţie şi de apărare a cetăţenilor săi. Şi spun asta din următorul motiv: instituţiile statului au reacţionat cu o întârziere nepermisă de peste 24 de ore referitoare la această chestiune, abia după ce am lansat public o serie de întrebări pentru premier, ministrul de interne, şeful Poliţiei Române şi procurorul general al României“, a spus Emilia Şercan.

Luni, pe 4 aprilie 2022, Emilia Şercan a publicat un articol pe PressOne cu titlul „Autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva mea. Acum încearcă să o muşamalizeze“, în care a descris cum o probă pe care a furnizat-o Poliţiei Române a fost scursă din dosar în aceeaşi zi. 

Kompromat, care înseamnă „material compromiţător“, reprezintă folosirea unor informaţii pentru a fi utilizate în discreditarea, manipularea sau şantajul unei persoane. 

Mai exact, Emilia Şercan a trimis o dovadă - o captură de ecran - unei subcomisare din poliţie care se ocupa deja de alte două ameninţări raportate de Emilia Şercan, captură care includea un mesaj de ameninţare de la o persoană necunoscută şi fotografii personale ale Emiliei Şercan. Ulterior, acea captură de ecran – dovadă în noul dosar privind plângerea penală pentru violarea vieţii private - a devenit publică pe unele site-uri din Republica Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis ieri, 5 aprilie, că premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a celor responsabili, potrivit Mediafax.

„Guvernul României susţine total libertatea presei. România este o ţară democratică, în care dreptul la informare şi libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor sa fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere“, a spus Dan Cărbunaru, citat de Mediafax.

Emilia Şercan spune că răspunsul primit din partea autorităţilor este „anemic“, iar reacţia autorităţilor nu oferă răspunsuri la întrebările pe care ea le-a adresat.

„Punctele de vedere ale Guvernului şi ale Ministerului de Interne spun că Guvernul sprijină libertatea de exprimare. Guvernul nu trebuie să sprijine libertatea de exprimare, că nu e ONG, Guvernul trebuie să o garanteze! Lipsa de acţiune a statului arată complicitatea instituţiilor statului, care lasă de înţeles că este în regulă ca o probă dintr-un dosar penal să fie scursă“, a mai spus Emilia Şercan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO