Eveniment

Adeo Ressi, CEO, The Founder Institute, despre programele de tip Start-Up Nation: Modul în care Uniunea Europeană împarte bani astăzi generează un fel de ajutor social pentru startup-uri

Adeo Ressi, CEO al incubatorului The Founder Institute din Palo Alto, California

Adeo Ressi, CEO al incubatorului The Founder Institute din Palo Alto, California

Autor: Alex Ciutacu

28.02.2020, 09:20 195

Modul în care sunt structurate programele de finanţare europeană pentru businessuri precum Start-Up Nation generează un fenomen privit drept „ajutor social pentru startup-uri”, în contextul în care acestea nu impun un standard ridicat de performanţă, consideră Adeo Ressi, CEO al incubatorului The Founder Institute din Palo Alto, California.

„Uniunea Europeană a făcut o greşeală mare pentru că modul în care împarte bani astăzi generează ceea ce eu numesc ajutor social pentru startup-uri. Asta înseamnă că oricine cu o idee bună sau rea are oportunitatea să ia bani, iar modul în care aceşti bani sunt administraţi şi oferiţi stabileşte un standard foarte jos de performanţă. Practic, este echivalentul familiilor cu posiblităţi reduse în lumea startup-urilor”, explică Adeo Ressi, fondator şi CEO al The Founder Institute, într-o discuţie cu ZF.

Peste 4.000 de startup-uri au trecut prin acceleratorul The Founder Institute, cel mai mare de acest gen pentru startup-urile care sunt în etapa de pre-seed – o etapă naturală din viaţa unui startup, în care acesta are doar un produs minim viabil (MVP) şi caută primele finanţări pentru a-şi dezvolta produsul. Din 2009 până astăzi, The Founder Institute a ajutat startup-urile să atragă finanţări în valoare totală de 950 milioane dolari şi a generat 25 miliarde dolari în valoare pentru acţionari. Adeo Ressi consideră că aceste fonduri ar putea continua să existe, însă ar trebui să se îndrepte către businessuri cu impact social, care utilizează finanţările pentru a face lumea mai bună.

„Dacă UE, România şi alte ţări vor să se implice în ajutor social dat startup-urilor, ar trebui să direcţioneze totuşi acei bani către businessuri de impact. Pentru că acele businessuri deja fac o serie de sacrificii, prin scopul ales, în încercarea de a face lumea mai bună. Deci ajutorul ar trebui să se îndrepte exclusiv spre aceste startup-uri”, adaugă Ressi. 

În timp ce Europa are trei hub-uri mari pentru startup-uri, adică Londra, Berlin şi Paris, regiunea Europei Centrale şi de Est duce lipsă de un astfel de hub în care să se adune toţi antreprenorii cu idei curajoase în căutare de finanţare. În această lumină, România ar trebui să încurajeze mai mult formarea fondurilor de tip venture capital, pentru un ecosistem de finanţare mai sănătos.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO