Eveniment

Adevărul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armată şi Securitate: 3% din pensionari consumă 10% din bugetul total

 Adevărul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armată şi Securitate: 3% din pensionari consumă 10% din bugetul total

Autor: Adelina Mihai

23.01.2011, 23:59 1009

Guvernul este împiedicat de o hotărâre a Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie să taie cele 150.000 de pensii speciale alefoştilor militari şi ale foştilor angajaţi ai Ministerului deInterne şi serviciilor secrete, inclusiv oameni care au lucrat înfosta Securitate.

Aceste pensii speciale costă statul un miliard de euro pe an. Ointervenţie a preşedintelui Traian Băsescu a făcut din nou valuri,după ce Guvernul a comunicat oficial că recalcularea pensiilormilitare va continua.

"Nu-i decât o soluţie, să fie respectată hotărârea ÎnalteiCurţi. Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona",a spus preşedintele, citat de Mediafax.

Ziarul Financiar a scris încă din 2007 că pensionarii speciali,care nu reprezintă mai mult de 150.000 de oameni (adică mai puţinde 3% din numărul total de pensionari de circa 6 milioane) costăstatul anual un miliard de euro, adică 10% din bugetul total depensii.

Cu toate acestea, Guvernul a dat vineri un comunicat de presăprin care a anunţat că instituţiile din sistemul naţional deapărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continuarecalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări aledeciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe această temă.

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decisdefinitiv, pe data de 7 ianuarie, suspendarea aplicării hotărâriide guvern luate anul trecut privind recalularea pensiilor militare,ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmândo decizie luată de Curtea de Apel din Cluj în septembrie 2010.Printre motivele pentru care autoritatea a decis blocarea acesteihotărâri a fost faptul că aceasta discriminează beneficiariipensiilor care nu au depus pensii de recalculare.

Principalii beneficiari ai pensiilor speciale sunt foştiiangajaţi din structurile ministerelor de Interne şi de Apărare,precum şi cei din serviciile speciale (SRI, SIE sau SPP), numărulacestora ajungând la aproximativ 150.000 de oameni. Salariaţii dinaceste structuri nu au cotizat (până în acest an) în timpul vieţiiactive pentru pensia de stat şi nici nu şi-au primit pensia dinbugetul public de pensii, ci integral prin alocări de la bugetul destat către ministerele respective.

La discuţiile de anul trecut pe legea pensiilor, Guvernul acalculat că statul va face economii între 500 şi 800 de milioane deeuro pe an prin intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitarde pensii.

Pensiile speciale se numesc aşa pentru că sunt calculate caprocent (în general 85%) din ultimul salariu brut sau din ultimeleşase salarii brute, faţă de cele plătite de Casa Naţională dePensii, care le calculează pe baza contribuţiilor făcute de-alungul timpului la bugetul de pensii de către actualiipensionari.

Una dintre prevederile legii unice a pensiilor, publicată înMonitorul Oficial pe 20 decembrie 2010, menţiona că pensiilespeciale trebuie recalculate în termen de şase luni de la intrareaîn vigoare a actului normativ şi să fie incluse în sistemul publica pensiilor speciale.

Pe lângă foştii angajaţi de la Interne şi Apărare, pensiispeciale mai primeau şi parlamentarii, diplomaţii şi unii angajaţidin aviaţia civilă.

Diferenţa este că pentru plata pensiilor acestor categorii oparte din bani veneau de la sistemul public de pensii, pe bazacontribuţiior, iar restul de la bugetul de stat.

Pentru recalcularea acestor pensii - care reprezintă aproape8.000 din numărul total de pensii speciale - Guvernul a dat o altăordonanţă de urgenţă, în iunie 2010, care s-a aplicat deja,excepţie făcând recalcularea pensiilor judecătorilor şi alemagistraţilor (în total circa 2.500 de pensii), care nu au intratla recalculare.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24