Eveniment

Adio vacanţe? Austria, care a primit în 2019 peste 370.000 de turişti români, îşi închide aeroporturile pentru zborurile din România. Se pregăteşte Italia

CRIZA COVID-19

Avioanele plecate din aeroporturile româneşti nu mai sunt primite în Austria.

Avioanele plecate din aeroporturile româneşti nu mai sunt primite în Austria.

Autor: Miruna Diaconu

16.07.2020, 15:00 6454

Austria interzice, începând de astăzi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din România, conform unui ordin al ministrului austriac al sănătăţii, care a actualizat lista ţărilor considerate cu „risc de SARS-CoV-2“, potrivit agenţiei APA (Austria Presse Agentur). 

Veştile rele pentru turişti se îngrămădesc cu nemiluita. Austria nu mai permite ate­ri­za­rea, pe aeroporturile sale, a avioanelor ve­nite din România. Potrivit publicaţiei La Republica, Italia examinează ipoteza de a in­terzice călătoria în peninsulă a cetăţenilor ro­mâni, în urma creşterii numărului de îmbol­năviri de COVID-19, în România. Începând de ieri, cine vrea să călătorească în Grecia are nevoie, pe lângă formularul de călătorie completat  online şi de testul RT-PCR pentru COVID, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de controlul vamal. Nu sunt valabile testele rapide care detectează anticorpi.

În 2019, peste un milion de înnoptări au fost înre­gistrate de turiştii români în Austria. Acum, românii care ajung în Austria va tre­bui să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID-19 efectuat în ultimele patru zile sau vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile, arătau datele de acum câteva zile. Datele noi indică o restricţie şi mai severă: avioanele plecate de pe aeroporturile din România nu mai pot ate­riza pe aeroporturile austriece.

Numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este în creştere în România, în acest context tot mai multe state din Europa au impus restricţii de călătorie pentru românii care ajung pe teritoriul lor. Dacă multe ţări impun prezen­tarea unui rezultat negativ al unui test COVID-19, altele, precum Malta, Norvegia şi Finlanda, interzic complet accesul românilor.

Printre ţările care impun românilor pre­zen­tarea unui rezultat negativ al unui test COVID-19 se află şi Austria, una dintre ţările preferate de turiştii români. 

Guvernul Austriei a emis recent alerte privind călătoriile în România, Bulgaria şi Republica Moldova, iar persoanele care vin din aceste ţări vor fi obligate să prezinte un rezultat negativ la un test COVID-19 sau vor fi plasate în carantină 14 zile.

Ţările care impun carantina pentru românii care ajung pe teritoriul lor sunt  Estonia, Letonia, Lituania, Irlanda, Slovenia şi Slovacia. De asemenea, Marea Britanie şi Irlanda de Nord vor avea aceleaşi restricţii pentru românii ajunşi în aceste ţări.

În 2019, peste 370 de mii de români au înnoptat în Austria, mai exact 371.559 milioane turişti români, conform datelor furnizate de Oficiul Naţional de Turism al Austriei. Austria este preferată de români atât pe timpul verii, cât şi pe timpul iernii.

O pondere mare a turiştilor îşi fac sejururile pe cont propriu fără să apeleze la o agenţie de turism atunci când preferă Austria ca destinaţie de vacanţă.

„Nu avem informaţii exacte, dar experienţa noastră arată ca o pondere mare a românilor rezervă Austria pe cont propriu. Agenţiile de turism sunt preferate pentru programe speciale şi uneori pentru rezervări de hoteluri în zone montane“, au spus reprezentanţii Oficiului Naţional de Turism al Austriei la solicitarea ZF.

Începând cu data de 1 iulie, în Austria a început programul naţional de testare a angajaţilor din domeniul turismului.

„Austria este una dintre primele ţări care testează în masă, preventiv şi regulat angajaţii din branşa turistică. 65.000 de angajaţi din industrie vor fi testaţi regulat. Procesul va fi simplu: vor exista staţii walk-in/drive-in, iar companiile locale sunt responsabile pentru înregistrarea angajaţilor în acest program de testare“, precizează reprezentanţii Oficiului Naţional de Turism al Austriei.

Românii preferă Austria în special pentru drumeţii, schi şi clădirile istorice din marile oraşe, astfel că destinaţiile preferate de turiştii români pe timp de vară  sunt Viena, Salzburg, lacurile alpine din zona Salzkammergut-ului, Graz, Austria Inferioară cu Weinviertel, Innsbruck. Pe timp de iarnă cele mai populare destinaţii din Austria pentru români sunt Viena, Solden, Kaprun, Ischgl, Langenfeld.

În 2019, Austria a înregistrat pentru prima dată peste 150 milioane de înnoptări, ajungând la 152,6 milioane, iar numărul total de oameni care au sosit în Austria a fost de 46,2 milioane.

„Legat de numărul turiştilor pentru anul acesta este greu de făcut estimări atât de devreme. Situaţia actuală ne indică, însă, că vor fi diferenţe regionale în Austria şi că land-urile sau zonele turistice, care în mod tradiţional au o pondere mare de turişti din DACH (Germania, Austria, Elveţia), vor avea o cotă mai generoasă de turişti, atât datorită apropierii, dar şi datorită avansului de aproape două săptămâni la deschiderea sezonului de vară. în acelaşi timp, există oraşe cu o pondere mare de turişti internaţionali şi de călătorii de afaceri, iar ele vor beneficia de turiştii din alte regiuni europene“, spun reprezentanţii Oficiului de Turism  cu privire la estimările pentru anul acesta cu privire la turiştii care vor vizita Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO