Eveniment

Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Putem să aducem manageri la companiile de stat de la Londra sau Washington, dar nu pot face nimic

Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Putem să aducem manageri la companiile de stat de la Londra sau Washington, dar nu pot face nimic

Autor: Adelina Mihai

22.08.2012, 12:55 2998

Dezastrul managementului de la Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat, intrată în insolvenţă pe 20 iunie, defineşte în mare măsură multe dintre companiile cu capital de stat, nu doar din subordinea ministerului Economiei, ci şi de la Transporturi, este de părere Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, prezent la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert.

"Putem să aducem cei mai titraţi manageri, de la Londra sau de la Washington, pe care să-i plătim cu sute de mii de euro, dar nu au ce să facă, pentru că peste tot, în cele 100 de companii de stat, există băieţi deştepţi. Vor rămâne prizonieri ai unor contracte colective de muncă, indiferent cât de buni ar fi ei, din care ar putea ieşi cu penalitaţi de sute de milioane de euro. La Hidroelectrica sunt 48 de salarii compensatorii, la Nuclearelectrica sunt 90. Doar prin şase luni de insolvenţă se poate trece prin pârghiile de restructurare", spune Borza. El a adăugat că este inadmisibil ca la o companie cu o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro profitul să fie de doar un milion de euro.

Administratorul Hidroelectrica mai spune că premierul Victor Ponta, ministrul Economiei Daniel Chiţoiu şi Remus Vulpescu, şeful OPSPI, şi-au asumat o decizie istorică atunci când au ales intrarea în insolvenţă a companiei, pentru că, dacă Hidrolectrica va ieşi cu bine din această procedură, vor urma şi alte companii de stat care vor cere insolvenţa.

"Dacă insolvenţa Hidroelectrica va fi un succes, atunci vor urma imediat alte 20 de companii de stat care vor fi în insolvenţă. Beneficiile insolvenţei Hidroelectrica sunt o certitudine, nu o probabilitate, atâta timp cât procedura este în mâna lui Borza.

Căpuşarea este la toate nivelele şi sectoarele şi este o stare care defineşte toate societăţile de stat", adaugă Borza.


Ziarul Financiar organizează miercuri, 22 august, şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert "Opriţi managementul dezastruos din companiile de stat", în care se va discuta cum poate fi oprită administrarea defectuoasă a companiilor de stat, pornind de la cazul Hidroelectrica, precum şi diferenţa dintre managementul companiilor private şi a celor de stat.

Pornind de la prezentarea raportului de insolvenţă Hidroelectrica, care scoate la iveală risipa din companiile de stat şi administrarea ineficientă a banilor publici, dezbaterea îşi propune să scoată la iveală diferenţa între administrarea companiilor de stat şi cele private şi ce trebuie făcut pentru a opri implicarea politicienilor în economie şi în administrarea companiilor de stat.

Participanţii la şedinţa ZF Expert de miercuri sunt:

Mariana Gheorghe, CEO Petrom

Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica (foto)

Dan Şucu, proprietarul grupului de mobilă Mobexpert

Radu Timiş, preşedintele companiei CrisTim

Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners

Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", managementului deficitar, investiţiilor neperformante şi secetei prelungite, dar şi a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi.

Potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe sariat, iar diferenţa de 59% este reprezentată de sporuri şi indemnizaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO