Eveniment

Adrian Ceuca: Volatilitatea ridicata poate denota un sfarsit de trend

21.08.2008, 19:23 14

Bursa a revenit ieri din nou pe minus dupa ce sedinta de marti a fost salvata de tranzactiile Petrom, care au ridicat indicele BET la 0,81%. Indicele BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii de pe piata, a inchis ieri in coborare cu 3%, fata de nivelul de referinta de marti, pana la nivelul de 5.700 de puncte, fiind afectat de scaderile inregistrate de majoritatea companiilor care intra in componenta acestuia.
Titlurile Petrom (SNP) au suferit ieri o corectie a pretului, acestea inregistrand o scadere de 7%, pana la nivelul de 0,45 lei/actiune, dupa ce in sedinta de marti titlurile companiei petroliere inchideau la plus 10%. Evolutia negativa a titlurilor companiei petroliere a afectat si parcusul indicelui energetic BET-NG, acesta consemnand o scadere de 3%, pana la nivelul de 790 de puncte. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care intra de asemenea atat in componenta indicelui BET cat si a indicelui BET-NG, au inregistrat o scadere de 2,6%, atingand pragul de tranzactionare de 0,051 lei/actiune.
"Tranzactia de ieri, cu actiunile Petrom, a demonstrat inca o data cat de fragila este Bursa de la Bucuresti, si cum o singura tranzactie, chiar si fara o valoare prea mare (valoarea tranzactiei cu titlurile Petrom s-a ridicat la suma de 0,3 mil. lei - n.a.) poate afecta evolutia principalului indice bursier", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj.
Scaderea BET a fost determinata de asemenea si de scaderile inregistrate de companiile din sectorul bancar, in special BRD Groupe SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV).
Titlurile BRD au consemnat ieri o scadere de 2,8%, o actiune a bancii franceze fiind tranzactionata la un pret de achizitie de 17 lei/ actiune, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au coborat cu 1,3% fata de nivelul de referinta. Valoarea tranzactiilor cu titlurile BRD a depasit cu putin nivelul de 3,9 mil. lei, situandu-se astfel pe prima pozitie in topul rulajelor de pe Bursa. Dupa ce in sedinta de marti titlurile Erste Bank (EBS) inregistrau o scadere de 7%, in cursul sedintei de ieri, actiunile bancii austriece au incetinit din scadere, consemnand o pierdere de 3%. "Volatilitatea mare de pe piata nu poate decat sa denote doua lucruri: fie Bursa se indreapta catre un sfarsit de trend, fie vom asista la o consolidare a pietei. Problema cea mai mare a pietei nu e neaparat corelatia cu situatia de pe pietele internationale, cat lipsa investitorilor pe piata. Investitorii refuza sa intre pe piata din cauza sentimentului de panica, care face ca acestia sa-si piarda increderea chiar si in rezultatele bune raportate de companiile locale", a adagat Ceuca.
Societatile financiare de investitii au debutat in sedinta de ieri in stationare, cu o usoara tendinta de crestere, inchizand sedinta pe plus, indicele BET-FI, care reda evolutia SIF-urilor, consemnand o urcare de 0,01%, pana la nivelul de 31.900 de puncte. Cu toate acestea SIF-urile au scazut cel mai mult in ultima perioada, in mai putin de o luna atingand minimul ultimilor trei ani.
SIF Moldova (SIF2) a inregistrat cea mai mare crestere de 1,30% pe parcursul sedintei de ieri, insa a inchis la un nivel cu doar 0,6% mai mare decat cel de referinta din sedinta de marti, la un pret de tranzactionare de 1,56 lei/actiune. "Spre sfarsitul anului, pe baza rezultatelor pe trimestrul trei, ne putem astepta la o apreciere a indicilor bursieri de cel putin 20% fata de minimile atinse anul acesta", a incheiat Ceuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO