Eveniment

Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe: Relaţiile dintre Rusia şi România vor continua să fie marcată de suspiciuni

Autor: Mirabela Tiron

06.03.2012, 17:01 75

Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe, consideră că relaţiile dintre Rusia şi România vor continua să fie marcate de suspiciuni şi clişee de natură politică, economică şi istorică.

"Există două posibilităţi. Cea mai probabilă este ca după numirea în funcţia de preşedinte a lui Vladimir Putin relaţiile româno-ruse să îşi menţină cursul de până acum, deci să nu ne facem iluzii. A doua posibilitate este aceea de-a se renunţa la clişee şi suspiciuni, iar relaţia dintre cele două ţări să înceapă să fie abordată cu pragmatism, însă este foarte puţin pro­babil", susţine Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe al României.

El susţine că două state vecine, cum sunt România şi Rusia, ar trebui să caute soluţii pentru a ajunge într-un raport de tip win-win (câştigă ambele ţări), însă în cazul relaţiei de faţă sunt prea multe divergenţe create de dosarele energetice sau de cazul Transnistria. Mai mult, Rusia nu agreează faptul că România face parte din blocul militar adversar, NATO. Pe de altă parte, Băsescu nu pare acreditat la Moscova, după cum afirmă Cioroianu. Fostul ministru de externe afirmă că poate vom asista la o îmbunătăţire a relaţiei dintre România şi Rusia după alegerile prezidenţiale din ţară. "De obi­cei, la schimbarea administraţiei prezi­denţiale se dau semnale pozitive în relaţie cu alte ţări, aşa cum a făcut Germania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO