Eveniment

Adrian Oroş, Ministrul Agriculturii: Producţia medie la hectar a scăzut la toate culturile de toamnă din cauza secetei. Vom primi bani pentru despăgubiri la rectificarea bugetară, 1,2 mld. lei pentru 34.000 fermieri. Ministerul discută cu băncile amânarea plăţii ratelor la creditele făcute de fermieri

Adrian Nechita Oros: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm

Adrian Nechita Oros: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm

Autor: Florentina Niţu

05.08.2020, 00:07 781

Ministerul de resort a avut mai multe discuţii cu băncile prezente în România pentru a elabora un act normativ privind amânarea plăţii ratelor la creditele făcute de fermieri, astfel încât aceştia să îşi poată continua activitatea - din cauza secetei unii fiind aproape de pragul falimentului. Pentru a fi pus în practică, proiectul aşteaptă o reglementare a BNR.

Producţia medie la hectar a scăzut la toate culturile de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, din cauza secetei prelungite din toamna trecută, urmată de cea din primăvara acestui an, arată primele date colectate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, după ce au fost adunate roadele de pe aproape 90% din suprafaţa cultivată.

„La grâu am avut cea mai mare suprafaţă însămânţată, peste 80% din suprafaţa totală, de 2,9 milioane de hectare. S-a recoltat peste 89% din suprafaţă şi producţia medie la grâu este de 2,9 t/ha faţă de 4,8 t/ha în 2019. S-a diminuat cu 40% producţia medie la hectar. Dacă anul trecut am avut peste 9 mil. tone grâu, anul acesta estimările sunt de 5,5 - 5,6 mil. tone“, a spus Adrian Nechita Oros, Ministrul Agricul­turii, în cadrul unei conferinţe de presă.

În 2019, cantitatea de grâu recoltată a fost de aproape 10 mil. tone, România situându-se pe locul patru în UE la producţia obţinută şi suprafaţa cultivată, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

El a adăugat că la secară producţia medie a fost diminuată de la 3,2 t/ha anul trecut la 2,5 t/ha în acest an. La fel şi la orz producţia medie a scăzut de la 5 t/ha la 2,6 t/ha, fiind înregistrată o scădere de 47%, iar la rapiţă a scăzut de la 2,3 t/ha la 1,9 t/ha. „Scăderea a fost semnificativă la toate culturile din cauza secetei extreme.“

Recent, producătorii de cereale din sud-estul ţării, cei mai afectaţi de secetă, spuneau că au rămas cu o recoltă de grâu de până în 10% faţă de cât ar fi trebuit să recolteze, iar traderii de cereale susţineau că tranzacţionează numai la 30-35% din capacitate comparativ cu anul trecut.

Adrian Nechita Oros a mai afirmat că ministerul de resort va primi bani pentru despăgubiri, la rectificarea bugetară, ce va avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii august. Suma prevăzută  în schema de sprijin pentru agricultori este de 1,2 mld. lei pentru peste 34.000 fermieri. Valoarea despăgubirilor va fi de 925 lei/ha pentru culturile de grâu şi secară şi de 1.002 lei/ha pentru cultura de rapiţă.  Totodată, ministrul a menţionat că vor fi despăgubiţi şi fermierii care au pagube însemnate şi la culturile de primăvară - floarea-soarelui şi porumb, cât şi proprietarii livezilor şi viilor, iar constatările efectelor calamităţii naturale se vor efectua până la data de 15 septembrie.

„Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm“, a mai spus Oros.

Suprafaţa afectată de secetă a fost de 1,2 mil. ha din cele 2,9 mil. ha însămânţate în toamnă, producţia de grâu scăzând aproape la jumătate, însă ministrul Agriculturii crede că „piaţa nu va fi afectată, iar preţul pâini nu va creşte, pentru că e suficient grâu la nivel intern şi în Europa“.

În 2019, România a avut o suprafaţă cultivată cu cereale de 5,4 mil. ha şi o producţie de 29,5 mil. tone. Cei mai mari cultivatori de cereale din România sunt Agricost, companie controlată de arabii de la Al Dahra, ce lucrează o suprafaţă de 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, Intercereal din Ialomiţa, ce lucrează peste 23.000 de hectare şi JD Agro Cocora, din acelaşi judeţ, ce lucrează circa 20.000 de hectare, arată datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care acordă subvenţii în funcţie de suprafaţa cultivată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO