Adrian Sârbu, Aleph News: Ne trebuie 36 de miliarde de euro pe an pentru apărare. Cei 10% din care am zis că se şi pot face, iar spectatorul nostru a votat pentru această iniţiativă. Şi noi investim 9 miliarde, din care în pregătirea Armatei probabil că investim 1-2 mld. Restul sunt pensii. Şi, într-adevăr, cumpărăm tehnică, care când o să ajungă aici va fi deja depăşită. Astăzi noi trebuie să cumpărăm drone, arme autonome şi software-ul corespunzător şi arme de apărare antiaeriană.
Donald Trump a cerut, în mai multe rânduri, ca ţările membre ale NATO să investească în apărare cel puţin 5% din PIB. România este, însă, în acest moment la 2% din PIB, iar pentru a creşte capacitatea de apărare a ţării este nevoie de cel puţin 10% din PIB, a spus Adrian Sârbu la ediţia de miercuri a emisiunii ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
„Ne trebuie 36 de miliarde de euro pe an pentru apărare. Cei 10% din care am zis că se şi pot face, iar spectatorul nostru a votat pentru această iniţiativă. Şi noi investim 9 miliarde, din care în pregătirea Armatei probabil că investim 1-2 mld. Restul sunt pensii. Şi, într-adevăr, cumpărăm tehnică, care când o să ajungă aici va fi deja depăşită. Astăzi noi trebuie să cumpărăm drone, arme autonome şi software-ul corespunzător şi arme de apărare antiaeriană“, a spus Adrian Sârbu.
Marcel Ciolacu, premierul României, spune însă că majorarea bugetului apărării nu este o necesitate în acest moment. Ilie Bolojan, preşedintele interimar al României, spune că bugetul apărării va creşte la 3%, dar în următorii 2-3 ani, iar soluţia pentru industria de apărare a României este ca unele companii din subordinea Ministerului Economiei să treacă la Ministerul Apărării Naţionale.
„MApN va investi în infrastructură duală şi va prelua entităţi care astăzi sunt subordonate Ministerului Economiei. Apărarea va avea un buget de 3% din PIB în următorii 2-3 ani“, a spus Ilie Bolojan.
Adrian Sârbu spune că apărarea este prima prioritate a României: „Ilie Bolojan spune că va da 3% din PIB în 2-3 ani. Ucrainenii predau bucăţi din ţară, după ce au ajuns la o armată de 800.000 de oameni. cea mai performantă armată a Europei. Şi domnul Bolojan vine şi ne spune că în 2-3 ani alocăm 3% din PIB. De ce? Că ei trebuie să-şi asigure viaţa lor bună. Dacă democrativa a avut două partide, erau 1,3 mil. de bugetari. Acum sunt patru, trebuie să fie 1,5 mil. Mai vine şi USR, vor fi 2 mil. de bugetari. Pe ei asta îi preocupă“.
România este a şasea ţară ca populaţie din Uniunea Europeană, dar ca buget de apărare pe cap de locuitor este pe locul 25 în Uniunea Europeană, cu o investiţie de 294 de dolari per capita, au mai arătat Hofi, Nemo şi Adrian Sârbu la ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC. Astfel, pentru a ajunge cel puţin pe locul al şaselea în UE ca buget de apărare, România ar trebui să investească 906 dolari pe an pentru fiecare locuitor.
Ca suprafaţă, România este pe locul opt în Uniunea Europeană. Ca buget de apărare pe kilometru pătrat, este pe locul 22, cu o alocare de 23.500 de dolari. Pentru a ajunge pe locul opt şi ca investiţii în apărare pentru fiecare kilometru pătrat, România ar trebui să investească 108.000 dolari, a mai arătat ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
Pentru următorii cinci ani, guvernul a alocat cheltuieli cu apărarea de 50 mld. dolari, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Nevoia este însă de minimum 192 mld. dolari, adică de cel puţin patru ori mai mare.
Emisiunea ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC poate fi urmărită în fiecare miercuri, vineri şi duminică, începând cu ora 22:00, la postul TV Aleph News.