Amânarea programului Visa Waiver din partea guvernului american şi deciziile din ultimele luni ale agenţiilor de rating, care critică situaţia politică din România sunt efectele controlului partidelor asupra principalelor funcţii din statul român, arată o analiză realizată de Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo la ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC de la postul TV Aleph News.
Sondajul ZF-Aleph News de săptămâna aceasta: Votezi la alegerile prezidenţiale din 4 mai? Răspunde pe siteurile ZF şi Aleph News şi Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo vor dezbate miercuri, de la ora 22:00, răspunsul tău. Programul ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC poate fi urmărit în fiecare miercuri, vineri şi duminică, de la ora 22:00, pe postul de televiziune Aleph News.
„Degradarea ratingului Fitch afectează credibilitatea financiară a României. Ne împrumutăm mai scump, iar dacă dobânda creşte peste un anumit prag, trecem la categoria junk. Aceste decizii sunt consecinţa unor derapaje democratice şi economice ale guvernuluiî“, a spus Adrian Sârbu.
72% dintre cititorii ZF şi spectatorii Aleph News au fost de acord ca principalele funcţii din statul român să fie votate direct.
România a primit în ultimele luni un ultimatum din partea agenţiilor americane de rating pentru deficitul bugetar şi instabilitatea politică. Dacă cele două probleme nu se rezolvă, agenţiile de rating retrogradează România la categoria „junk“, adică nerecomandată investitorilor şi dobânzile la care se împrumută guvernul cresc exponenţial. Odată cu creşterea costului de împrumut al statului, toate dobânzile din piaţă sunt trase în sus, fie că este vorba de credite pentru investiţii private sau consum. Penalizarea agenţiilor de rating, aşa cum au explicat analiştii Fitch, vine ca urmare a creşterii deficitului bugetar şi a instabilităţii politice după anularea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024.
„Dacă judecătorii ar fi votaţi direct, ar fi independenţi faţă de partide. Indiferent de ce se întâmplă în Europa, noi trebuie să avem curajul, în interesul fiecăreia şi fiecăruia dintre noi, să susţinem nu numai că judecătorii constituţionali trebuie aleşi direct de poporul român, ci şi că toate funcţiile importante din statul român să fie alese direct“, a mai spus Adrian Sârbu.
„Avem un proiect de Constituţie şi are cel puţin 4-5 puncte de guvernanţă, inclusiv votul direct pentru principalele funcţii din stat. Şi odată promovat acest proiect, putem spune că începe un drum greu, greu, pe care o să-l parcurgem împreună. Să facem din România, nu „Great Again“, pentru că România nu a fost niciodată Great. Astăzi este cel mai bine din istoriei ei, dar tot astăzi poate să fie mult mai bine dacă toţi românii ar trage pentru România şi nu ar trage în Românica“, a mai spus Adrian Sârbu