Eveniment

Adrian Sârbu, Aleph News: PIB per capita a crescut în România, dar prezenţa la vot a scăzut. Cele mai bogate şi mai democrate ţări din lume au prezenţă mare la vot

Autor: Răzvan Botea

24.03.2025, 00:07 384

Prezenţa mare la vot are legătură şi cu bogăţia şi democraţia dintr-o ţară, arată o analiză ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC. În România însă bunăstarea măsurată prin PIB pe cap de locuitor a crescut de mai bine de 10 ori din 1989 până în 2024, dar prezenţa la vot la alegerile parlamentare s-a înjumătăţit.

„Noi am crescut în indicii bunăstării. Suntem o ţară care şi-a ridicat nivelul de trai semnificativ în ultimii 25 de ani. Şi în primul rând pentru că am fost acceptaţi în NATO, ceea ce ne-a dat o garanţie pentru investiţii şi în UE, ceea ce ne-a dat acces la cea mai mare piaţă din lume. Mai mare şi decât SUA şi decât China. Cum e posibil să creşti în bogăţie şi tu să nu-ţi respecţi această bogăţie a ta şi să o laşi irosită de alţii? Să nu te duci la vot, când cei care te guvernează îţi cheltuiesc banii din buget?”, spune Adrian Sârbu.

 

Prezenţa la vot din România a scăzut de la 86% la alegerile parlamentare din 1990 la o medie de 42% în ultimii 10 ani. La fiecare tur de scrutin, participă mai puţin de jumătate din electorat şi astfel coaliţia de guvernare este formată, practic, din susţinerea a mai puţin de un sfert din totalul votanţilor din România.


Cele mai bogate ţări democratice sunt şi ţările în care prezenţa la vot este ridicată, a mai arătat Adrian Sârbu: „Luxemburgul are un PIB de 129.000 de euro pe cap de cetăţean. În Luxemburg, oamenii vin în număr mare la vot – 87%. În Irlanda, participarea la vot este ridicată. România n-a avut şi n-are petrol? România n-a avut şi n-are gaze? De ce nu le exploatăm? România n-a avut şi n-are sare? România n-are gaze sub placa de sare din Transilvania? N-a scos gaze de acolo? România n-are minereuri rare? N-are aur?”

 

Cifrele mai arată şi că ţările cu cele mai mari şanse la o carieră pentru un copil sunt şi democraţiile care au participare mare la vot. Într-un clasament al revistei CEO World, România se află pe locul 34 din  127 de ţări analizate, între Turcia şi Oman.

„Există un indicator care arată ce şanse ai de a-ţi maximiza cariera în funcţie de locul în care te-ai născut. Copiii noştri pleacă din România, alungaţi de cei care nu le asigură oportunităţi în România, nici de educaţie, nici de carieră. În Marea Britanie, oamenii au şanse mari de a-şi atinge obiectivele profesionale, cu un scor de 99 din 100. Votează 68%. Germania are un scor de 98 şi o participare la vot de 83%. Canada are un scor de 97 şi o participare la vot de 63%. România are un scor de 83 şi doar 52% dintre cetăţeni merg la vot”, mai spune Adrian Sârbu.

 

România a fost degradată la indicele democraţiei din 2024 al publicaţiei britanice The Economist. Puse în oglindă, cifrele privind prezenţa la vot şi indicele democraţiei se corelează: cele mai democrate ţări au prezenţă mare la vot, conform analizei prezentate de Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo la ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.

 

ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC poate fi urmărită în fiecare miercuri, vineri şi duminică, de la ora 22:00, pe postul de televiziune Aleph News.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri