♦ Deficitul bugetar, dacă se menţine actuala tendinţă, va ajunge la 10% din PIB în 2025 ♦ Datele cu frecvenţă lunară din economie - industria, construcţiile, consumul - arată că PIB-ul a stagnat sau scăzut în T1, după ce, în 2024, creşterea economică a fost de numai 0,8%. ♦ Deficitul de cont curent al României, adică intrările de valută în ţară minus ieşiri, a ajuns la -30 mld. euro în 2024 şi pune presiune pe moneda naţională ♦ Adrian Sârbu: „Când îşi dă un prim-ministru demisia şi bagă România în întunericul interimatului, vorbim de nesiguranţă. Pentru un investitor, cel mai grav lucru este nesiguranţa.“
Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo au realizat, la ediţia de miercuri din ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC, o analiză asupra situaţiei economice şi bugetare în care se află România în acest moment.
„Ceea ce ştim este că, dacă va fi preşedinte George Simion sau Nicuşor Dan, nu o să iasă bine bugetul. Pentru că ce a găurit Democrativa în ultimii patru ani, trebuie să punem la loc. Să ai 10% din PIB deficit bugetar, asta înseamnă nişte consecinţe îngrozitoare, pe care le vezi. Datoria publică a ajuns la 1.000 mld. lei. Nu mai vorbim de creşterea preţurilor. Nu mai vorbim de degradarea de rating“, a spus Adrian Sârbu la ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
„Datoria publică a ajuns la 1.000 mld. lei. Cu trilioanele vorbeşte America, la noi şi miliardele sunt multe. 200 de miliarde de euro.
Nu mai vorbim de creşterea preţurilor. Nu mai vorbim de degradarea de rating. Rating? Adică te-a scos din Premier League. Te-a dat afară. Şi din Divizia B. «Domnule, de vină e Simion, că nu au acceptat băncile oferta de finanţare a guvernului de 500 milioane lei.» Nu. E că şi-a dat demisia Ciolacu. Când îşi dă un prim-ministru demisia şi bagă România în întunericul interimatului, vorbim de nesiguranţă. Pentru un investitor, cel mai grav lucru este nesiguranţa“.
„Noi trăim în epoca interimatului. Şi să ne amintim: cum am ajuns în interimatul ăsta? Pentru că avem o performanţă a veşnicilor. Noi am avut democrativă veşnică, care a început ca un interimat, s-a întruveşnicit, şi acum ne-au băgat în interimat că s-a terminat şi cu veşnicia democrativei. Şi îţi reamintesc câteva mici cifre modeste despre această performanţă fără egal a democrativei din ultimii trei ani.
Am avut 4% creştere economică în 2022. În 2025, dacă avem noroc, este 0%. Ne-au promis 2,5%“, a subliniat Adrian Sârbu.
„Deficitul bugetar e mult peste 10% din PIB anul ăsta. Oricum, cu toată starea asta de agitaţie - facem anticipate, nu facem, cum va fi guvernul - probabil că deficitul se duce şi mai sus.
Şi dacă nu prea te-a emoţionat negativ faptul că nu te duci fără viză în America, să ai 10% deficit din PIB înseamnă nişte consecinţe îngrozitoare, pe care le vezi.“
„Nu mai vorbim că ratingul negativ e urmare a faptului că nu am restructurat deloc aparatul bugetar. Şi vine Simion şi zice: «domnule, dau 500.000 de ploşniţe afară». Noi am zis să dea 800.000 şi i-am arătat şi cum“, a spus Adrian Sârbu.
Sondajul ZF-Aleph News de săptămâna aceasta:
Mai vrei ca partidele şi oamenii lor să conducă România? Răspunde pe site-urile ZF şi Aleph News. Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo vor dezbate miercuri, de la ora 22:00, răspunsul tău. Programul ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC poate fi urmărit în fiecare miercuri, vineri şi duminică, de la ora 22:00, pe postul de televiziune Aleph News.